Μ. Καραγιάννης στο Πρώτο: Αυτή είναι η αλήθεια για το Τάγμα Αζόφ – Δεν δικαιολογείται η ρωσική εισβολή για 30 – 40 νεοναζί (audio)

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν νεοναζιστικά και ακροδεξιά στοιχεία στο Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας, αλλά είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη ρωσική εισβολή και τις σφαγές αμάχων εξέφρασε ο Μάνος Καραγιάννης, ο οποίος έχει κάνει επιστημονική έρευνα στην Ουκρανία, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών στο King’s College London και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

«Υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας στα όσα λέγονται. Όταν ιδρύθηκε το 2014 που έγινε η εισβολή στην Κριμαία – και μάλιστα ο ουκρανικός στρατός διαλύθηκε, ενώ πολλοί αξιωματικοί αυτομόλησαν στους Ρώσους- οι μόνοι που έμειναν να πολεμήσουν τους αποσχιστές στο Ντονμπάς ήταν εθελοντές οι οποίοι στελέχωσαν πολιτοφυλακές. Μια από αυτές τις πολιτοφυλακές ήταν το Τάγμα Αζόφ. Ήταν όντως εθνικοσοσιαλιστές ή ακροδεξιοί. Το 2015 ένα 30% ήταν άνθρωποι που κινούνταν προς τα άκρα. Οι υπόλοιποι ήταν τυχοδιώκτες, άνθρωποι που απλά ήθελαν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, υπήρχαν και ξένοι εθελοντές ανάμεσά τους και 1-2 Έλληνες τους οποίους δεν κατάφερα ποτέ να τους εντοπίσω», ανέφερε.

«Επειδή προς το 2016 αυτοί γυρνούν στο Κίεβο και αρχίζουν να απαιτούν πολεμικές συντάξεις ή έχουν εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες – προστασία και αγοραπωλησίες ναρκωτικών – στην πραγματικότητα έρχεται το κράτος και τους διαλύει όλους αυτούς. Κάποιοι πάνε στη φυλακή και κάποιοι άλλοι ενσωματώνονται στον ουκρανικό στρατό διατηρώντας τον τίτλο τους που μετά γίνεται Σύνταγμα Αζόφ, γιατί είχαν πολεμήσει πολύ σκληρά εναντίον των Ρώσων», εξήγησε.

«Ίσως ήταν λάθος του Κιέβου αυτή η κίνηση, γιατί δίνει ένα πάτημα στη ρωσική προπαγάνδα να υποστηρίζει όλα αυτά τα απαράδεκτα που υποστηρίζει», παραδέχθηκε. Όπως είπε, επειδή το Σύνταγμα Αζόφ είναι μια από τις 2-3 μονάδες που έχουν μείνει στη Μαριούπολη, οι περισσότεροι ντόπιοι πολεμούν μαζί τους, αφού ουσιαστικά είναι μια Πολιτοφυλακή και επομένως είναι πιο ανοικτή σε πολίτες. Κάποιοι από αυτούς που πολεμάνε είναι και Ελληνικής καταγωγής, καθώς οι Έλληνες ομογενείς αποτελούσαν περίπου το 25% με 30% της Μαριούπολης», διευκρίνισε.

«Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία (νεοναζί και ακροδεξιοί). Υπάρχουν αλλά είναι πάρα πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση η παρουσία τέτοιων ανθρώπων δεν δικαιολογεί την ισοπέδωση μιας πόλης μισού εκατομμυρίου, την ομαδική σφαγή αμάχων. Δεν δικαιολογείται όλο αυτό το μεγάλο έγκλημα πολέμου που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, με την παρουσία 20,30, 40 ακροδεξιών ή νεοναζί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δυο ερμηνείες για τις σφαγές αμάχων

Ερωτηθείς για τις σφαγές αμάχων που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο κ. Καραγάννης εκτίμησε ότι υπάρχουν δυο ερμηνείες. «Ή υπήρχε μια κεντρική εντολή από το Κρεμλίνο, “καθαρίστε αυτές τις πόλεις σκοτώστε τον κόσμο”» ή το έπραξαν αυτοβούλως «οι ρωσικές μονάδες που είχαν εμπλοκή σε αυτό το έγκλημα πολέμου, προερχόμενες από τη Σιβηρία, με κληρωτούς, δηλαδή με ανθρώπους που δεν έχουν υψηλή στρατιωτική πειθαρχία για αυτό είδαμε ότι έγινε και πολύ μεγάλο πλιάτσικο».

«Κουζίνες και ψυγεία κατέληξαν στη Λευκορωσία. Αυτό δείχνει ότι οι στρατιώτες πήγαν από τα βάθη της Ρωσίας σε περιοχές τις οποίες θεωρούσαν πλούσιες και ίσως από κοινωνικό φθόνο, από έλλειψη πειθαρχίας σε συνδυασμό ενδεχομένως με κατανάλωση αλκοόλ, και είχαμε αυτές τις σφαγές. Δεν θεωρώ ότι έγιναν με την έγκριση του Κρεμλίνου, γιατί όπως βλέπετε η Ρωσία τώρα πρέπει να απολογηθεί για αυτά τα φρικτά εγκλήματα», τόνισε.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι σφαγές αμάχων στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις δεν θα αποτελέσουν κομβικό γεγονός, αλλά σίγουρα «πεισματώνουν τους Ουκρανούς και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες συμπάθειες στη Δύση». «Ωστόσο δεν θα είναι καταλυτικής σημασίας, φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Δεν έχουμε δει ακόμη όλο το μέγεθος των φρικαλεοτήτων, έχουμε και άλλα επεισόδια μπροστά μας δυστυχώς», συμπλήρωσε.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν τα μέσα να καταλάβουν το Κίεβο»

Αναφορικά με την αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι  δεν ήταν τυχαία η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι έχουν πολύ σημαντικές απώλειες και ότι ο πόλεμος είναι μια τραγωδία και για αυτούς.

«Δεν του ξέφυγε. Οι Ρώσοι έχουν πολύ μεγάλες απώλειες. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1979 με το Αφγανιστάν που προσπαθούν να κάνουν μια μαζική εισβολή σε μια χώρα με μεγάλο πληθυσμό. Δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι στην αρχή είπαν ότι δεν υπάρχουν κληρωτοί, ότι πολεμούν μόνο επαγγελματίες, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να πουν ότι πολεμούν και κληρωτοί και μάλιστα θα πάνε και άλλα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους. Αυτό δείχνει ότι οι απώλειες είναι τεράστιες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι δεν έχουν τα μέσα να καταλάβουν το Κίεβο, καθώς «είναι μια πόλη που έχει μέσα τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους». «Θεωρώ ότι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Κίεβο και επικεντρώνονται στο Ντονμπάς για 3 λόγους. Είναι πολύ κοντά στη Ρωσία και στις γραμμές ανεφοδιασμού άρα έχουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα να συνεχίσουν τον πόλεμο. Υπάρχουν φιλικοί πληθυσμοί και το αφήγημα “απελευθέρωση του Ντονμπάς” μπορεί να πουληθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας. Δηλαδή ο μέσος Ρώσος μπορεί να συγκινηθεί από αυτό – δεν μπορεί να συγκινηθεί με την ιδέα ότι “καταστρέφω το Κίεβο, καταστρέφω την Οδησσό”. Επομένως υπάρχει και μια πολιτική στόχευση σε όλα αυτά και επειδή αναγκάζονται, τώρα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους», ανέφερε.

«Δεν πιστεύω ότι επίκειται απόβαση στην Οδησσό»

«Με βάση το τι βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο πεδίο, η δική μου εκτίμηση είναι βομβαρδίζουν τη δυτική Ουκρανία και την Οδησσό για να ασκήσουν μια πίεση στις Ουκρανικές δυνάμεις. Δεν πιστεύω ότι επίκειται απόβαση στην Οδησσό, δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα. Αν το κάνουν θα γίνει λουτρό αίματος και για τις δυο πλευρές, η πόλη είχε τον χρόνο να οχυρωθεί καλά», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.

«Οι Ρώσοι θα επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία. Αν καταλάβουν τη Μαριούπολη θεωρώ ότι μπορούν να ξεκινήσουν να συζητάνε κατάπαυση του πυρός. Το Χάρκοβο είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουν, είναι μια μεγάλη πόλη, μια φοιτητούπολη. Θα πρέπει να ξοδέψουν πολύ αίμα, πολύ χρόνο, επομένως πιστεύω ότι το Χάρκοβο θα γλιτώσει», συμπλήρωσε.

Ο παράγοντας που οδήγησε την «ήττα των Ρώσων»

«Ο παράγοντας που έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ήττα των Ρώσων – γιατί έχουν ηττηθεί και πολιτικά και σε μεγάλο βαθμό και στρατιωτικά- είναι η πολύ μεγάλη χρήση αντιαρματικών πυραύλων που είχαν προμηθευτεί οι Ουκρανοί τους προηγούμενους μήνες από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και ίσως και από άλλες χώρες», τόνισε ο καθηγητής.

«Οι αντιαρματικοί πύραυλοι προκάλεσαν πολύ μεγάλη ζημιά στις μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες του ρωσικού στρατού. Οι Ρώσοι δεν έστειλαν πολύ πεζικό, επομένως δεν μπορούσαν να εξολοθρεύσουν τις ολιγομελείς δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν αντιαρματικούς πυραύλους. Αυτή η μαζική χρήση άλλαξε τα δεδομένα του πολέμου μέσα στον αστικό ιστό», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, ο πόλεμος από εδώ και πέρα θα είναι «πόλεμος πόλεων» και για την Ουκρανία και γενικότερα. «Πάμε πλέον σε μια τέτοια μορφή πολέμου, όπου δεν α έχουμε αρματομαχίες και μάχες που είχαμε σε άλλους πολέμους, θα έχουμε πια πολεμικές επιχειρήσεις εντός αστικού περιβάλλοντος. Πολύ σωστά οι Ουκρανοί μετέφεραν τον πόλεμο μέσα στις πόλεις, εκεί που είχαν και το πλεονέκτημα», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος