Μ. Γκλεζάκος στο Πρώτο: Ελπίδες για ομαλοποίηση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μέσα στο 2022 (audio)

Η νέα χρονιά φέρνει προβλήματα αλλά και προσδοκίες στα διεθνή χρηματοοικονομικά, με κυρίαρχες σε παγκόσμιο επίπεδο τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις και συνέπειες από την ανισορροπία τους στους κανόνες προσφοράς-ζήτησης για όλες τις οικονομίες.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 & 105,8, την εκπομπή “Γεώπολις” και τον Δημήτρη Φαναριώτη ανέλυσε τις πτυχές στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ο Μιχάλης Γκλεζάκος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Όπως είπε σήμερα η Κίνα δεν αποτελεί μόνο ένα κακό σύστημα διακυβέρνησης για τον λαό της, αλλά και έναν κίνδυνο για όλο τον κόσμο. Στο οικονομικό πεδίο, εξακολουθεί να είναι ο βασικός προμηθευτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πέρυσι έκανε εξαγωγές περίπου 400 δισ, το ελλειμματικό ισοζύγιο των ΗΠΑ παραμένει πάρα πολύ υψηλό. Από την εποχή Ομπάμα υπήρχε κυριαρχία της Κίνας στην τεχνολογία. Ευτυχώς μπήκε ένα φρένο από τον Τραμπ και τώρα τον Μπάιντεν.
Παραμένει η Κίνα ένα μεγάλο πρόβλημα και κυρίως δημιουργεί μεγάλη ανισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των πρώτων υλών. Από τη μια έχουμε έλλειψη παραγωγής και από την άλλη εκτίναξη της ζήτησης μετά τα lockdown με αποτέλεσμα τεράστιο έλλειμμα προσφοράς και τιμές στα ύψη.
Ελπίζουμε μέσα στο 2022 να ομαλοποιηθεί αυτή η σχέση προσφοράς-ζήτησης και να πέσουν αντίστοιχα και οι τιμές.
Όλα αυτά δημιουργούν πληθωρισμό στη Δύση, αύξηση των επιτοκίων και ένα σωρό προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος