Μ. Γκάγκα στο Πρώτο: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αγροτικό και ειδικότητες- Έχουμε ένα κύμα έξαρσης της πανδημίας (audio)

«Το φθινόπωρο θα πάμε σε μια λογική προφύλαξης όπως πάμε για την γρίπη γιατί ο χειμώνας είναι πάντα πιο δύσκολος, έχουμε συγχρωτισμό, αύξηση των κρουσμάτων. Άρα πάμε σε έναν εμβολιασμό πιο καθολικό. Οι ηλικίες και το ποιος θα το κάνει θα είναι θέμα συστάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό για την Covid-19, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, η σύσταση αφορά τα άτομα άνω των 60, τα πολύ μικρά παιδιά και όσους έχουν προβλήματα υγείας, εξήγησε η κ. Γκάγκα, επομένως μπορεί να είναι αυτή η λογική και για τον κορονοϊό σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο συμπλήρωσε «μπορεί να είναι και για περισσότερο πληθυσμό για να μην υπάρξει αυτή η έξαρση που κυρίως πλήττει τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας».

Πιο μακροπρόθεσμα, θα γίνει ετήσιος ο εμβολιασμός, εκτίμησε η ίδια, καθώς θα έχει ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός σε ένα βαθμό. «Έχουμε παιδικά εμβόλια τα οποία κάνουμε 2-3 φορές μέχρι τα παιδιά να ανοσοποιηθούν και μετά κάνουμε μια αναμνηστική δόση πολλά χρόνια αργότερα ή και ξανά αρκετά χρόνια αργότερα, όπως με τον τέτανο. Η λογική είναι ότι ανοσοποιούμαι καταρχήν και αφού ανοσοποιηθώ, χρειάζομαι ένα αναμνηστικό, όπως με την γρίπη που επειδή ο ιός μεταλλάσσεται θα αλλάζει πιθανότατα κάθε χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, τα καινούρια εμβόλια θα έχουν περισσότερα στελέχη για να καλύπτουν περισσότερο από τις ήδη υπάρχουσες μεταλλάξεις.

«Έχουμε ένα κύμα έξαρσης που το είδαμε καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται όμως να μην ανεβαίνει εκθετικά όπως ανέβαινε μέχρι τώρα και ο κυριότερος λόγος είναι ότι είμαστε ανοσοποιημένοι. Έχουμε πράγματι 8000-9000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές, αλλά παρά την αύξηση έχουμε και εξιτήρια και αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 700 ασθενείς που είναι νοσηλευόμενοι για κόβιντ όταν στο peak της πανδημίας είχαμε πάνω από 6000» επισήμανε. « Έχουμε και εμβολιασμένους που το ξαναπερνάνε και είμαστε μισοί-μισοί στις εισαγωγές. Να θυμίσω όμως ότι 80% είναι εμβολιασμένοι, άρα εάν το εμβόλιο δεν λειτουργούσε θα ήμασταν 80% εμβολιασμένοι και 20% ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το εμβόλιο. Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι οι νέες παραλλαγές Όμικρον, η 4 και η 5 ξανακολλάνε» προσέθεσε η κ. Γκάγκα.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, σημείωσε ότι ακολουθούμε και στην χώρα μας τα μέτρα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο. «Όλη η Ευρώπη έχει βγάλει την μάσκα εδώ και 2 μήνες. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν συγχρωτίζονται ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά να προσέχουν, δηλαδή να φοράνε την μάσκα. 2,5 χρόνια μετά δεν γίνεται να βάλουμε μέτρα με το ζόρι σε όλους. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος έχει κάνει την τέταρτη δόση, η οποία είναι διαθέσιμη ήδη για τους πιο ευάλωτους εδώ και μήνες. Αλλά είναι σημαντικό επίσης να έχουμε μια φυσιολογική ζωή» εξήγησε.

Ερωτηθείσα για το νομοσχέδιο για την υγεία, είπε πως θα μπει σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της βουλής για το καλοκαίρι. «Φέρνει αλλαγές στην εκπαίδευση που θεωρούμε όλοι στην κυβέρνηση ότι είναι πολύ σημαντική. Αυτή την στιγμή οι φοιτητές της ιατρικής τελειώνουν τις πάρα πολύ καλές ιατρικές σχολές μας και φεύγουν για αγροτικό χωρίς όμως μια άσκηση της ιατρικής υπό παρακολούθηση ως γιατροί πια. Για να δουλέψεις αυτόνομα είναι καλό να το κάνεις με μια επίβλεψη, μέσα σε μια ομάδα. Άρα ξεκινάμε με ένα εξάμηνο σε παθολογικές κλινικές και παράλληλα γίνονται τα σεμινάρια για την διαχείριση των επειγόντων ώστε οι γιατροί μας να φεύγουν πιστοποιημένοι και έτοιμοι για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε οτιδήποτε τους προκύψει και αυτό είναι μια τεράστια ασφάλεια και για τους ίδιους και για τους πολίτες» τόνισε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ειδικοτήτων και την αντιμετώπιση των ελλείψεων που υπάρχουν στην χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο πιθανώς που όποιος τελειώσει ιατρική μπορεί να υποβάλει για οποιαδήποτε ειδικότητα και σε οποιοδήποτε νοσοκομείο θέλει. Αυτό δε γίνεται πουθενά αλλού, υπάρχει παντού ένας κεντρικός σχεδιασμός που λέει για την επόμενη δεκαετία πόσους γιατρούς από κάθε ειδικότητα θα χρειαστούν και έχουν έναν τρόπο να επιλέξουν ποιοι γιατροί θα κάνουν ποια ειδικότητα. Στο Βέλγιο γίνεται με αξιολόγηση στην διάρκεια της προκαταρκτικής άσκησης, περαιτέρω αξιολογήσεις, με συζήτηση με τον γιατρό για να ξέρουμε τα ενδιαφέροντά του. Και το άλλο που αλλάζει είναι ότι δεν μπαίνουν σε ένα νοσοκομείο. Οι περισσότεροι θέλουν κάποια συγκεκριμένα κέντρα μεγάλα. Τώρα συνδέουμε τα μεγάλα κέντρα με μικρότερα ώστε να υπάρχει και η εμπειρία για τον καθένα από τους εκπαιδευόμενους και του μεγάλου κέντρου που έχει τις δυνατότητες για τα μεγάλα πράγματα και του μικρού κέντρου που είναι η ραχοκοκαλιά της υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους.  Άρα γίνεται όλη η εκπαίδευση πιο συνεργατική πιο ολοκληρωμένη και πιστεύουμε ότι οι φοιτητές μας και οι νέοι γιατροί θα το αγκαλιάσουν και θα προχωρήσουν πολύ καλύτερα μαζί. Και θα έχουμε καλύτερη οργάνωση ώστε να αντιμετωπίζουμε όλες τις ανάγκες των Ελλήνων για να μην ψάχνουμε να βρούμε, όπως παθαίνουμε τώρα, αναισθησιολόγους γιατί δεν έχουμε αρκετούς, παθολογοανατόμο, ακτινολόγο. Να έχουν και επαγγελματική ασφάλεια οι γιατροί αλλά κυρίως να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των Ελλήνων πολίτων και στην πρόληψη και την θεραπεία» συμπλήρωσε η κ Γκάγκα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος