Μ. Αλβανού στο Πρώτο:  Δύσκολο να ελέγξουμε ποιοι από τους Αφγανούς πρόσφυγες θα έχουν πραγματικά ανάγκη  (audio)

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας, όταν αποκτά έδαφος μια ομάδα – όπως οι Ταλιμπάν – που έχει συνδεθεί με το τρομοκρατικό φαινόμενο, έστω και με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος», τόνισε η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Όταν μια ισλαμιστική ομάδα αποκτά έδαφος, στέλνει ένα επικοινωνιακό μήνυμα στους απανταχού ισλαμιστές, ότι όλα είναι δυνατά: μετά από 20 χρόνια επιστρέφουμε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι προκύπτει ένα θέμα από τη στιγμή που δημιουργηθούν οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές από την ασιατική χώρα προς τη Δύση.

«Είναι δεδομένο ότι πρέπει να δίνουμε βοήθεια. Όμως ο τομέας της ασφάλειας συνδέεται άμεσα με την κοινωνία της αλληλεγγύης. Οι Ταλιμπάν στο παρελθόν υποστήριξαν τρομοκρατικές ενέργειες και υιοθέτησαν ρητορική κατά της Δύσης», σημείωσε η κυρία Αλβανού και διερωτήθηκε «κατά πόσο θα μπορούμε να ελέγχουμε, εάν οι άνθρωποι που φεύγουν από το Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, θέλουν πράγματι να ξεφύγουν».

 

Εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο «μπορούμε να έχουμε πληροφορίες και να τις αξιοποιήσουμε», κάνοντας λόγο για «εγγενείς αδυναμίες» στον τομέα της ασφάλειας της ΕΕ και κενά στο ζήτημα της συνεργασίας των αρχών.

Η εγκληματολόγος μίλησε για τον κίνδυνο της on line ριζοσπαστικοποίησης καθώς το διαδίκτυο έχει εξαφανίσει τις γεωγραφικές αποστάσεις. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που έγινε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τον οπλισμό που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για «την επανεμφάνιση ενός κύματος ισλαμικής τρομοκρατίας, όπως το ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα».

Η κυρία Αλβανού ανέφερε πως σε περίπτωση ενός νέου κύματος επιθέσεων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ακροδεξιά και θα δώσει τροφή στη ρητορική της ακροδεξιάς βίας, κάνοντας λόγο για «έναν μύλο, όπου η μια πλευρά ρίχνει νερό στην άλλη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος