Πιέσεις στις ΗΠΑ για παράταση της παραμονής στο Αφγανιστάν – Αγωνία στην Καμπούλ

Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς αυξάνονται οι πιέσεις  ώστε να παραταθεί η παραμονή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και μετά την 31η  Αυγούστου. Δύσκολη κατάσταση όμως για τον πρόεδρο Μπάιντεν ώστε τις επόμενες  ώρες να πάρει μια απόφαση  για το ζήτημα, καθώς ζυγίζει την προοπτική να δοθεί ικανός χρόνος στο Πεντάγωνο για την επιχείρηση  και από την άλλη να συνεκτιμήσει, τις εισηγήσεις συμβούλων του, που επικαλούνται λόγους ασφαλείας, και επιχειρηματολογούν  κατά της παράτασης.

Αμερικανός αξιωματούχος που σκιαγράφησε την κατάσταση εκτίμησε πως ο  Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην κρίσιμη  ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη. Σύνοδος στην οποία αναμένεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός να παροτρύνει τον  πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα στρατεύματα του στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν πάντως από την πλευρά τους έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούν παράταση της αποχώρησης και αρνούνται κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ώρες αγωνίας για χιλιάδες πολίτες που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την επιχείρηση εκκένωσης να συνεχίζεται, αλλά και σκηνές χάους και τρόμου και με θύματα στην γύρω περιοχή.

Ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου βρίσκεται στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων των Αμερικανικών δυνάμεων με το νέο καθεστώς, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων  αρμόδιος για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Η Ουάσιγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στο ευρωπαϊκό  έδαφος τώρα,  η Σλοβενία, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε να συγκληθεί εκτάκτως μεθαύριο Πέμπτη συνεδρίαση του σε επίπεδο πρέσβεων, αφιερωμένη στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος