Λιβύη : Οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν, μαζί με την ομαλοποίηση…

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την καθορισμένη ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη Λιβύη, που είχε οριστεί να είναι η 24η Δεκεμβρίου, αυτές αναβλήθηκαν και επισήμως από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, παρά τις ευχές και τις πιέσεις των Δυτικών.

Λιβύη : Οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν, μαζί με την ομαλοποίηση…
Γιώργος Μενεσιάν-Διεθνολόγος

Αφορμή στάθηκαν τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, όταν οι επικεφαλής πολέμαρχοι των πολιτοφυλακών, που διατηρούνται στη χώρα, επέστρεψαν στην ενεργό δράση και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη 15-16/12 έστειλαν τους ενόπλους τους να περικυκλώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η αφορμή δόθηκε στους πολιτοφύλακες με την εκδίωξη του στρατιωτικού διοικητή της Τρίπολης, του Αμπντελμπασέτ Μαρουάν. Ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά αντικατέστησε αυτόν τον στρατηγό με τον ομόβαθμό του Αμπντελκαντέρ Χαλίφα, ο οποίος φέρεται να είναι πολέμιος του ISIS αλλά και του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, όταν ο τελευταίος επιτέθηκε με τον στρατό του στη Σύρτη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Λιβύη ανέφεραν πως οι πολιτοφύλακες εισέβαλαν και στο προεδρικό μέγαρο με σκοπό να επαναφέρουν τον Μαρουάν στην παλιά θέση του.

Όμως, το περιστατικό αυτό δείχνει ότι οι πολιτοφυλακές –και ιδίως εκείνες γύρω από την Τρίπολη- είναι απολύτως ενεργές και δεν επιθυμούν γενικότερα τη δημοκρατική ομαλότητα, αφού και ο στρατιωτικός ρόλος τους θα εκλείψει και θα χάσουν πολλά από τα έσοδα που αποκομίζουν από την κατάσταση ως έχει.

Βέβαια και πριν από αυτές τις κινήσεις των πολιτοφυλακών, οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν τέτοιες που δύσκολα θα επέτρεπαν την διεξαγωγή εκλογών στις 24/12 ή ακόμη και τον Φεβρουάριο που αναφέρει τώρα η εκλογική επιτροπή.

Στη χώρα δεν έχει αποκατασταθεί μια γεωγραφική και κυρίως πολιτική ενότητα. Διαφορετικά κέντρα εξουσίας εξακολουθούν να λειτουργούν, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, δέχονταν η απέρριπταν αυθαίρετα υποψηφιότητες για τις εκλογές. Ορισμένοι από τους ξένους μισθοφόρους που βρίσκονταν στη χώρα με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, κυρίως της Ρωσίας και της Τουρκίας, έχουν αποχωρήσει, αλλά περίπου οι μισοί παραμένουν.

Και μέσα σ ’αυτό το δαίδαλο, η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη Λιβύη και να δει τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα μιας τυχόν δημιουργίας κεντρικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή η εγκατάλειψη του τουρκολυβικού μνημονίου.

Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» με προσκεκλημένο τον διεθνολόγο Γιώργο Μενεσιάν, συνεργάτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και ασχολούμενο με τη Β. Αφρική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος