Λιβύη: Διπλωματικές διαβουλεύσεις σε φόντο εμφυλίου πολέμου (video)

Στη Λιβύη, εν μέσω εμφυλίου, σε εξέλιξη βρίσκονται πυκνές διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, ενώ εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται διπλωματική λύση για το θέμα της Λιβύης.

Ο στρατηγός Χαφταρ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν κεντρικούς δρόμους προς την πρωτεύουσα Τρίπολη. Η πλευρά Σάρατζ φαίνεται να βασίζεται σε τουρκική στρατιωτική βοήθεια, που μάλλον όμως θα αφορά την από θαλάσσης υπεράσπιση της Τρίπολης. Πάντως, κυβερνήσεις και αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή εμπλοκή της Άγκυρας θα προκαλέσει πολύνεκρη κλιμάκωση της εμφύλιας σύρραξης.

Ο ένας μετά τον άλλον ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας επιχειρηματολογούν υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη δίνοντας τον τόνο για τη σημασία που έχει το ζήτημα για την τουρκική πλευρά ενώ υπάρχουν ενδείξεις για επίσπευση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας στην τουρκικη Εθνοσυνέλευση. Έτσι, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέφτηκε κέντρο επιχειρήσεων στα σύνορα με την Συρία, είπε ότι οι “τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Λιβύη σε νέα Συρία. Είπε χαρακτηριστικά “Θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε Συρία. Αν η Λιβύη σήμερα γινόταν Συρία, τότε θα ερχόταν η σειρά και για άλλες χώρες στην περιοχή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουμε τη Λιβυη να διαιρεθεί και να βυθιστεί στο χάος και το πράττουμε”.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ είπε «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού. Δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον και να περιορίζεσαι στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».

Κατηγορηματικά αντίθετος και επικριτικός απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι στερείται βάθους, γνώσης της ιστορίας και εξειδίκευσης. Είπε ότι πρέπει να πάρει μαθήματα η κυβέρνηση από την λανθασμένη πολιτική της στη Συρία και να μην τα επαναλάβει στη Λιβύη καθώς βλάπτει παρά ωφελεί την τουρκική πλευρά.

Στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναφέρεται ο πρωθυπουργός, σε εφ` όλης της ύλης, συνέντευξη του, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Με τις επιλογές της η Άγκυρα είναι εξαιρετικά απομονωμένη, τονίζει ο κ.Μητσοτάκης, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έτοιμες για ακύρωση του μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία εμφανίζονται οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Ναύαρχο Φαράγκ ελ Μαχντάουι.

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Σημερινή», ο κ. Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ είναι «θέμα χρόνου», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού, διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και προκαλεί εντάσεις με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσί

“Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή”.

Πηγές: ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: παντελής Γκόνος

Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση: Πυκνώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος