Τζο Μπάιντεν: Θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία – Θα υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ

Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας είναι η αρχή της εισβολής στην Ουκρανία και έκανε λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις καθώς απαιτείται απάντηση από τους «συμμάχους» και τη διεθνή κοινότητα.

Είμαστε σε συνεννόηση με ΝΑΤΟ και Ευρώπη είπε μεταξύ άλλων, όπως και ότι η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Ανέφερε ότι μεταξύ των κυρώσεων είναι ότι δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2, καθώς και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε δύο ρωσικές τράπεζες (μια από τις οποίες είναι η VEB), σε μέλη της ρωσικής ελίτ και των οικογενειών τους.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν ολοκληρωμένες κυρώσεις για το δημόσιο χρέος της Ρωσίας. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποκόψει την κυβέρνηση της Ρωσίας από τη δυτική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί πλέον να αντλήσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να εμπορεύεται το νέο της χρέος στις αγορές μας, ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι επέτρεψε την περαιτέρω μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, για την ενίσχυση των συμμάχων των ΗΠΑ στη Βαλτική, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρόκειται για αμυντικές κινήσεις από πλευράς των ΗΠΑ. «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή των περιοχών του ΝΑΤΟ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουμε την αμυντική συνδρομή στην Ουκρανία. Μιλάμε για αμυντικές κινήσεις από πλευράς μας, δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε την Ρωσία».

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν λάβει θέση στη Λευκορωσία για να επιτεθούν από Βορρά. Δεν χρειάζεσαι αίμα αν δεν ετοιμάζεις πόλεμο. Θα λάβουμε δράσεις ώστε ο πόνος των κυρώσεων να πονέσει την ρωσική οικονομία και όχι την δική μας. Φυσικά θα υπάρξουν αυξημένες τιμές πετρελαίου, η υπεράσπιση της ελευθερίας έχει κόστος. Είμαστε ομόφωνοι ως προς την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία προχωρήσει θα φέρει την ευθύνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας», πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος