Η Λευκορωσία καταδίκασε έναν άνδρα, τον οποίο παρουσίασε ως έναν Γιαπωνέζο «κατάσκοπο», σε κάθειρξη επτά ετών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αυτής της χώρας συμμάχου της Ρωσίας.
«Ο Νακανίσι Μασατόσι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών σε μια σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας», ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
🇯🇵 Japanese citizen Nakanishi Masatoshi has been sentenced to 7 years in prison for "espionage" in Belarus.
— Freedom postcards | Volnyja pashtouki (@v_pashtouki) March 17, 2025
The regime's prosecutors claim he "gathered intelligence" for years while he worked as a university teacher.
Nakanishi is a political prisoner. He must be free. pic.twitter.com/y76Z9qmTB8
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτός ο υπήκοος Ιαπωνίας «ανέπτυξε δραστηριότητες μυστικών πληροφοριών στη Λευκορωσία από το 2018 έως το 2024». Επιπλέον, κρίθηκε ένοχος για «συνεργασία» με μία ξένη υπηρεσία πληροφοριών και ότι εκτελούσε «ενέργειες που στόχευαν ενσυνείδητα στο να πλήξουν την εθνική ασφάλεια» της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ONT, αυτός ο άνδρας πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από τις αρχές ενώ βιντεοσκοπούσε στρατιωτικούς χώρους και προσπαθούσε να ενημερωθεί σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στη Λευκορωσία, όπως και για την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Νακανίσι Μασατόσι συνελήφθη τον Ιούλιο του 2024, όμως η κράτησή του δεν έγινε γνωστή παρά μονάχα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Εκείνη την εποχή, η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας είχε προβάλει πλάνα αυτού του άνδρα να λέει σε «σπασμένα» ρωσικά: «Οι ενέργειές μου θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τη Λευκορωσία».
Φορώντας χειροπέδες και περιστοιχισμένος από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας είχε τότε κάνει λόγο για μια «πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτής της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος