Λέκκας στην ΕΡΤ για Νέο Βουτζά: Δεν θα κινδύνευαν τα σπίτια εάν είχε προηγηθεί γεωτεχνική μελέτη (video)

“Υπάρχει παράλειψη και από την πολιτεία, που δίνει οικοδομικές άδειες χωρίς τις απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Συνεπώς είναι άδειες που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα στην ασφάλεια ” επεσήμανε για τα σπίτια στο Νέο Βουτζά που “βουλιάζουν” προς το ρέμα του Νταού Πεντέλης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, που πρώτη ανέδειξε το θέμα.

“Είτε υπάρχει σχέδιο πόλης είτε όχι, αυτό που απουσιάζει από πολλές περιοχές οικοδόμησης είναι οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Εδώ θα μπορούσε να είχε κάλλιστα το σπίτι  σωθεί, θα μπορούσε να είναι ασφαλής η κατασκευή” ανέφερε

“Ο εδαφικός μανδύας, είναι ασταθής μανδύας. Όταν θεμελιώνουμε κατασκευές πάνω στον εδαφικό μανδύα, αμέσως ξέρουμε πως θα επακολουθήσουν τέτοια φαινόμενα. Ειδικά όταν αρχίζει και βρέχει μετά από δασικές πυρκαγιές και υπάρχει υποσκαφή πρανών. Το ποτάμι κάτω από τα σπίτια ρέει συνεχώς επομένως αφαιρεί την υποστήριξη” εξήγησε ο καθηγητής και σημείωσε πως “Πρόκειται για ένα θέμα που διδάσκουμε στο δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

“Αυτό που έχουμε προτείνει κατ΄επανάληψη το γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος και ο Σύλλογος Ελλήνων γεωλόγων είναι, να μπορέσουμε σε όποια κατασκευή γίνεται, να υπάρχει γεωλογική- γεωτεχνική μελέτη, με πολύ μικρό κόστος, γιατί τέτοια θέματα αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ενημέρωσε “Στις μεγάλες δημόσιες κατασκευές (σχολεία, διοικητήρια, κ.λ.π) επιβάλλεται να γίνουν γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η επιβολή“.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση των σπιτιών που κινδυνεύουν να τα “καταπιεί το ρέμα” σημειώνει:

Εάν χτίστηκαν μέσα στο ρέμα, αυτό δημιουργεί εκ των προτέρων τεράστια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, έστω και εάν είναι δυσμενής η περιοχή, δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο, που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Θα μπορούσε να γίνει σωστή θεμελίωση. Συνήθως αποφεύγουμε κάποιες μελέτες που είναι της τάξεως των τεσσάρων – πέντε χιλιάδων με αυτά τα αποτελέσματα” υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης “Βουλιάζουν” στο ρέμα 4 σπίτια στο Νέο Βουτζά – “Κραυγή αγωνίας” από τους ιδιοκτήτες

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος