Λ. Ραπτάκης στο Πρώτο: Δύσκολα να γίνει η συνάντηση Μπάιντεν & Ερντογάν – Κλειστή η “πίσω πόρτα” του Λευκού Οίκου (audio)

«Με τον Τραμπ, ο Ερντογάν σήκωνε τηλέφωνο ό,τι ώρα ήθελε και ερχόταν από την “πίσω πόρτα” στο Λευκό Οίκο, η οποία τώρα είναι κλειστή για τον Τούρκο πρόεδρο. Η μπροστινή πόρτα του Λευκού Οίκου που πρέπει να περάσει όπως όλοι οι ξένοι ηγέτες, δεν μπορεί να ανοίξει ακόμη. Δεν έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν», τόνισε ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, εκτίμησε ότι δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

«Βγάλαμε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς αεροσκαφών F-35. Και τώρα που έχει αγοράσει τους ρωσικούς S-400, ο Ερντογάν λέει ότι η Αμερική θα του δώσει 40 νέα αεροσκάφη  F-16.  Δεν υπάρχει αυτό, είναι φαντασία», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, εάν μια ξένη χώρα θέλει να αγοράσει F-16, αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και να εγκριθεί από την προεδρία Μπάιντεν. «Δεν το βλέπω να γίνεται. Η Τουρκία κάνει μεγάλη φασαρία στο Αιγαίο, δεν είναι καλός γείτονας και θα τους δώσουμε F-16;», διερωτήθηκε ο ίδιος, λέγοντας πως οι ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές θα ενημερώσουν με επιστολή, όλους τους συναδέλφους τους σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ και στο εθνικό κοινοβούλιο, ώστε να μη γίνει καμία πώληση αεροσκαφών.

«Όσο προχωρά ο Ερντογάν σε αυτό το δρόμο, δεν είναι καλό για τον τουρκικό λαό, η λίρα κατρακυλά», υπογράμμισε, λέγοντας πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν να βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, καθώς αναγνωρίζουν πως είναι εταίρος, αλλά δεν μπορεί να έχει τέτοια συμπεριφορά απέναντι στα γειτονικά κράτη. Αναρωτήθηκε που βρίσκεται και γιατί δεν αντιδρά η ΕΕ. «Μπορεί και το ΝΑΤΟ να μην έχει παίξει καλό ρόλο, όμως η Αμερική τώρα βλέπουμε να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στις σχέσεις με την Ελλάδα», υπογράμμισε φέρνοντας ως παράδειγμα – μεταξύ άλλων – την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας.

Ο κ. Ραπτάκης θέλησε να στείλει ένα «καθαρό μήνυμα», όπως είπε στην Άγκυρα. «Τουρκία έλα πίσω σαν καλός γείτονας», είπε, κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις και τις παραβιάσεις της γειτονικής χώρας σε Συρία, Λιβύη, Αρμενία και Κύπρο. «Που δεν έχει παίξει άσχημο ρόλο η Τουρκία; Αν συνεχίσει σε αυτό το ρόλο δεν θα έχει καλές σχέσεις με την Αμερική, θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολες οι μεταξύ τους σχέσεις», πρόσθεσε. «Πολύ λίγοι Αμερικανοί έχουν εμπιστοσύνη στον Ερντογάν. Δεν υπάρχει καλό κλίμα στην Αμερική για την Τουρκία και αν δεν αλλάξει στάση ο Ερντογάν, δεν θα πάνα καλά οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

«Θέλουμε να δούμε δυνατή ελληνική οικονομία», δήλωσε, εκτιμώντας ότι από το 2022-2023 θα προχωρήσουν επενδύσεις από Αμερικανούς στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής αναφέρθηκε στη «μάχη» και στις προσπάθειες που έγιναν ώστε να υιοθετήσει η αμερικανική κυβέρνηση το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος