Λ. Κουσούλης στο Πρώτο: Πριν νικήσουν οι επόμενες δυνάμεις προηγήθηκε η ήττα των παραδοσιακών (audio)

«Προηγήθηκε η ήττα των παραδοσιακών δυνάμεων πριν εμφανιστεί η νίκη των επομένων δυνάμεων» επισήμανε ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης, μιλώντας με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο για το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Ιταλίας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

Αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η ήττα, συνέχισε ο κ. Κουσούλης, η απαξίωση, η αδυναμία των παραδοσιακών δυνάμεων να επεξηγήσουν την εποχή- γιατί δεν είναι μόνο η λύση στα προβλήματα, είναι και η πολιτική λειτουργία επεξήγησης των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για να κατανοεί ο μέσος άνθρωπος τι ακριβώς συντελείται ενώπιόν του- όταν αυτό δεν επεξηγείται, που είναι μια θεμελιώδης πολιτική λειτουργία και όταν δεν γίνεται η ήττα είναι βαριά, έρχονται άλλες πολιτικές δυνάμεις που περιγράφουν με πιο εύκολο τρόπο τον κόσμο και συνεπώς οι απλές λύσεις γίνονται ευκολότερα αποδεκτές.

Σχετικά με την Τζόρτζια Μελόνι, ο κ. Κουσούλης ανέφερε «πρόκειται για μια νέα γυναίκα η οποία ξεκίνησε από ένα μικρό κόμμα του 4% και έφτασε στο 26%, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός, με ακροδεξιές καταβολές, γι’ αυτό είναι αντικείμενο παρατήρησης».

«Η ίδια όμως, όπως την ακούω, πιστεύω έχει εξελιχθεί δεξιότερα από τα ακροδεξιά και με την έννοια αυτή αποτελεί μια νέα κατάσταση, αυτό είναι το ενδιαφέρον. Ένας δεξιός και ακροδεξιός συνασπισμός κερδίζει ένα υψηλό ποσοστό με έναν αντιευρωπαϊκό λόγο, με μια λαϊκιστική φιλοσοφία και προσέγγιση και τώρα αναμένεται να δούμε πώς θα σταθεί απέναντι στα προβλήματα, πώς θα διαμορφώσει την σχέση της με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά τα άλλα τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, πρέπει να παρακολουθούμε με ψυχραιμία, είναι μια δημοκρατική διαδικασία που εξελίχθηκε, έχουμε ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα, μια εκλεγμένη κυβέρνηση την οποία πρέπει να διαβάσουμε με δημοκρατικά κριτήρια, ανεξαρτήτως του πώς η ίδια θα τοποθετηθεί» ανέφερε ο κ. Κουσούλης.

Μιλώντας γενικά για την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Κουσούλης, σημείωσε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια νέα εποχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση του ανατολικού κόσμου, φέρνει στο προσκήνιο και την κατάρρευση των βεβαιοτήτων του δυτικού ανθρώπου. Οι παραδοσιακές δυνάμεις έχουν ένα ιδεολογικό θεμέλιο εξήγησε ο κ. Κουσούλης και στην καθημερινή ζωή διαψεύστηκε το ιδεολογικό θεμέλιο μέσα από την πράξη των πολιτικών δυνάμεων.

«Συνεπώς υπάρχει μια νέα αναζήτηση, μια στροφή προς τα δεξιά που θα έχει διάρκεια. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν ένα έρεισμα ιδεολογικοπολιτικό σε παλιές και παραδοσιακές αξίες και αυτά θα χαρακτηρίσουν την φάση αυτή που διανύουμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Όλα τελούν σε μια κατάσταση μεταβολής» κατέληξε ο κ. Κουσούλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος