Λ. Κωστρίκκης στο Πρώτο: Όσοι μολύνονται με DeltaCron έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευθούν – Η παρεξήγηση από τα ΜΜΕ (audio)

«Τα άτομα που μολύνονται με DeltaCron, έχουν μεγαλύτερη τάση να νοσηλευτούν και αυτό με ώθησε να το δημοσιοποιήσω για να δουν όλες οι χώρες τι θα κάνουν», τόνισε ο  καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στον απόηχο των αντιδράσεων για το νέο στέλεχος του ιού που φέρεται να εντοπίστηκε σε περιστατικά στην Κύπρο.

«Υπάρχει αυξημένη συχνότητα αυτών των αλληλουχιών σε άτομα που νοσηλεύονται, εν συγκρίσει με άτομα που βρίσκονται στην κοινότητα. Η συχνότητα αυτή εξαιρετικά σημαντική. Είναι πεντακάθαρο, ότι η διαφορά της συχνότητας αυτών των αλληλουχιών σε άτομα που νοσηλεύονται, δεν είναι τυχαία», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι «αυτό που ενόχλησε ορισμένους είναι το ότι δώσαμε μόνοι μας την ονομασία DeltaCron. Έχω το δικαίωμα να ονομάσω τις ανακαλύψεις μου όπως θέλω εγώ. Δεν παραβίασα κανέναν όρο, δημιούργησα ένα όνομα που περιγράφει το συγκεκριμένο φαινόμενο πάρα πολύ καλά».

«Το συγκεκριμένο στέλεχος, έχει δείξει κλινικές επιπτώσεις. Περιμένετε να δείτε την επιστημονική μελέτη. Έχουν κατατεθεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, από το Ισραήλ, την Κολομβία και από άλλες χώρες, αλληλουχίες που είναι παρόμοιες, ταυτόσημες με την DeltaCron», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τη διχογνωμία σε σχέση με το DeltaCron, τόνισε ότι ο ίδιος θεώρησε σωστό, λόγω των παρατηρήσεων σε αλληλουχίες δειγμάτων ασθενών, να προχωρήσει στην ανακοίνωση λίγο πριν την δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης, για να δώσει την ευκαιρία και σε άλλες χώρες να προετοιμαστούν. Πρόσθεσε, δε, ότι πιθανότατα να ήταν λάθος, καθώς έπρεπε πρώτα να δημοσιευθεί η επιστημονική έρευνα και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις.

«Αυτό που παρατηρήσαμε από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι ότι η Όμικρον εκτόπιζε συνεχώς στελέχη της Δέλτα. Είδαμε ότι υπήρχαν ορισμένα στελέχη της Δέλτα, όχι το κλασσικό αλλά εξελεγκτικά στελέχη, που είχαν ορισμένα παράξενα χαρακτηριστικά σε ένα γονίδιο που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδα, και η οποία είναι σημαντική γιατί χρησιμοποιείται στα εμβόλια. Παρατηρήσαμε ότι εμφανίζονταν παραλλαγές ή μεταλλάξεις του γονιδιώματος σε συγκεκριμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης, προς το αριστερό άκρο της πρωτεΐνης. Άρα σε ένα συγκεκριμένο χώρο βλέπαμε μεταλλάξεις των αμινοξέων που ήταν χαρακτηριστικές της Όμικρον», εξήγησε ο κ. Κωστρίκκης.

Σύμφωνα με τον ίδιον, υπήρχε μια δοσολογία αυτών των μεταλλάξεων, «μέχρι που βρίσκαμε ασθενείς των οποίων ο ιός είχε και τις 7 χαρακτηριστικές Όμικρον μεταλλάξεις που παρατηρούνταν μόνο στο στέλεχος Όμικρον. Αυτό μας κίνησε την περιέργεια, το ψάξαμε πιο πολύ και καταλήξαμε στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται όχι συνδυασμός- και εδώ ήταν και η παρεξήγηση που ξεκίνησε από τα ΜΜΕ. Είναι μια εξελεγκτική, αυξανόμενη, πίεση που είχε αυτό το σημείο της πρωτεΐνης και δημιούργησε αυτούς τους πολυμορφισμούς, μέχρι που έφτασε να δίνει μια ολοκληρωμένη πρωτεϊνική φυσιογνωμία Όμικρον σε αυτή την περιοχή της πρωτεΐνης», ανέφερε.

«Για να εξηγήσουμε αυτό το φαινόμενο δημιουργήσαμε αυτή τη λέξη DeltaCron, γιατί ήταν υπόστρωμα Δέλτα με γενετικές υπογραφές της Όμικρον. Δεν είναι φαινόμενο ανασυνδυασμού, όπου όταν υπάρχει λοίμωξη με δυο στελέχη, το ένα παίρνει ένα κομμάτι από το άλλο και δημιουργεί μια χίμαιρα και αυτό το φαινόμενο το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά», ξεκαθάρισε.

«Δεν είναι ανασυνδυασμός, αυτή είναι η παρεξήγηση, αλλά είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία όταν έχεις συνλοίμωξη 2 ιών, π.χ. Όμικρον και Δέλτα, μπορεί να πιάσει ένα κομμάτι ο ένας ιός από τον άλλον και να δημιουργήσει μια χίμαιρα. Παίρνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι και γίνεται αυτόματα ένας νέος ιός και αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και να δημιουργήσει το φαινόμενο του ιδρυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος