Λ. Διβάνη στο Πρώτο: Κινδυνεύουμε περισσότερο από τον κυβερνοπόλεμο του Πούτιν (audio)

«Ο πιο σημαντικός πόλεμος που έκανε ο Πούτιν είναι ο κυβερνοπόλεμος. Από αυτόν κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο. Και οι βόμβες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, αλλά ο κυβερνοπόλεμος που έχει εξαπολυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά τώρα κορυφώνεται, ο κυβερνοπόλεμος που έβγαλε την Αγγλία έξω από την ΕΕ, που έβγαλε τον Τραμπ πρόεδρο στις ΗΠΑ, που μας κάνει να απορούμε κάθε ώρα και στιγμή της ζωής μας τι είναι αληθινό και τι δεν είναι, που κάνει τον κόσμο να πιστεύει σε διάφορες συνωμοσίες και να αντιδρά μαζικά με βλακώδη τρόπο όπως στην πανδημία, αυτό είναι που θα βρούμε μπροστά μας και που αλλάζει πλήρως την εικόνα».

Αυτό τόνισε η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Λένα Διβάνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Προπαγάνδα υπήρχε, αλλά όχι αυτό το πράγμα να μην ξέρεις αυτό που ακούς αν ισχύει ή δεν ισχύει, και να πρέπει να κάνεις έρευνα για να δεις αν ισχύει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία για έρευνα. «Τα εργαλεία τα έχουν κάποιοι, οι πιο μορφωμένοι, αυτοί που έχουν πρόσβαση σε βιβλία και ξένο Τύπο. Ο απλός κόσμος δεν έχει κανένα εργαλείο. Μετά μην απορούμε που αναπτύσσονται οι θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε.

Μίλησε για την αντίφαση, καθώς είμαστε σε μια εποχή πολύ εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία, αλλά δεν ξέρεις αν είναι αληθινό αυτό που βρήκες. «Για αυτό πρέπει να εκπαιδευτούμε στα σχολεία, να κάνουμε αγώνα να μπει αυτό. Όχι όπως έλεγε η γιαγιά μου “μα παιδί μου το είπε η τηλεόραση”, όχι “τα διάβασα στο διαδίκτυο”. Πού το διάβασες; Πες το site που το διάβασες, ποιος το έχει, τι δουλειά έχει παρουσιάσει αυτός ο ιστότοπος…», επισήμανε.

Ανέφερε, δε, ότι δεν πίστεψε αρχικά την είδηση ότι πάει η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις. «Λέω “ψέμα είναι αυτό”. Και αρχίζω να ψάχνω μέχρι να το διαπιστώσω. Και άλλα πολλά. Βλέπω τανκ και λέω είναι πραγματική εικόνα ή είναι από άλλο πόλεμο; Τι συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είμαστε σε μια νέα εποχή. Ο άνθρωπος, επειδή φοβάται, πηγαίνει πίσω. Θέλει να “στρουθοκαμηλίσει”. Είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό και συνέβαινε πάντα από τότε που ο άνθρωπος έφτιαξε τις κοινότητές του. Αν δείτε εφημερίδες πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ο Χίτλερ προχωρούσε και ήταν φανερό τι θα γίνει, κανένας δεν προέβλεπε ποια θα ήταν η εξέλιξη. Είναι τρομερό να μην βλέπεις μπροστά στα μάτια σου. Και γιατί δεν βλέπεις; Γιατί φοβάσαι, θέλεις τη ζωούλα σου όπως την ήξερες να σηκωθείς το πρωί, να πιείς τον καφέ σου, να πας διακοπές», διευκρίνισε.

«Αυτή η εποχή μάλιστα έχει και χαρακτηριστικό τη μη κανονικότητα. Είναι ασύμμετροι οι πόλεμοι που θα δεχθούμε με κάθε έννοια του όρου. Χρειάζεται επίγνωση και εγρήγορση, να έχεις το μυαλό σου στη θέση του. Θέλει κόπο, αλλά είναι η μόνη λύση», πρόσθεσε.

Η κυρία Διβάνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα ξεκινά ο 21ος αιώνας διότι το τοπίο θα αλλάξει εντελώς από τις εργασιακές συνθήκες, τις υγειονομικές συνθήκες, την κατάσταση της ενημέρωσης και «τα πάντα είναι σε αλλαγή».

«Όπως ο 20ος αιώνας δεν μπήκε το 1901 αλλά το 1919 όταν τελείωνε ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος γιατί άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο. Τότε που η Ευρώπη μας αποχαιρέτισε στην πραγματικότητα ως μεγάλη δύναμη, άλλαξε η ζωή, αναδύθηκαν δυο μεγάλες δυνάμεις η Σοβιετική Ρωσία και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη άρχιζε να παραμερίζεται», εξήγησε.

Μίλησε για τα λεγόμενα «τζιμάνια», τα «λαμόγια», οι «γρηγορότεροι» καταφέρνουν να ξεφύγουν, «βρίσκουν τρύπες και ευκαιρίες, επωφελούνται και επιβιώνουν πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνεννοούνται μεταξύ τους».

Έφερε ως παράδειγμα τους ολιγάρχες της τέως Σοβιετικής Ένωσης και νυν Ρωσίας, «οι οποίοι κατάφεραν και ιδιοποιήθηκαν τον πλούτο του λαού σε χρόνο dt. Είναι τρομερό. Αυτοί θα υπάρχουν πάντα και αλίμονο σε εμάς τους υπόλοιπους που είμαστε “μοσχάρια” της Ιστορίας».

Η συγγραφέας και πανεπιστημιακός, χαρακτήρισε «γιγάντια ανοησία» την προσδοκία ότι ο 21ος αιώνας δεν θα κουβαλάει αμαρτίες και λάθη του 20ου , λέγοντας ότι όλο αυτό ξεκίνησε με την πτώση των κουμμουνιστικών κρατών όπου ειπώθηκε το περίφημο για το τέλος της Ιστορίας. «Οι ιστορικοί γελάνε ακόμα όταν ακούνε τέτοιες φράσεις. Η Ιστορία δεν τελειώνει ποτέ, απλώς αλλάζει η δυναμική και πρέπει να είσαι εκεί για να βλέπεις ποια είναι η δυναμική που αναπτύσσεται. Η δυναμική που αναπτύχθηκε μετά την πτώση των κομμουνιστικών χωρών, του Τείχους, ήταν ότι αμέσως μετά “ξαμολήθηκε” ο καπιταλισμός σε σημείο αρπακτικό. Φτάσαμε να είναι τα χρήματα όλου του κόσμου σε 10 οικογένειες και δεν υπήρχε αντίβαρο. Μας έλεγαν “παιδιά δεν υπάρχει άλλο μοντέλο”. Δεν είναι έτσι όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αγώνα για να κερδίσουμε ξανά τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε η κυρία Διβάνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος