«Κρύα χέρια ζεστή καρδιά»: Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες;

Και όμως, δεν είναι απλώς ένα «κλισέ». Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους άνδρες.

Έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες «νιώθουν κρύο» περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα άτομα του ιδίου σωματικού βάρους και αυτό γιατί οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μύες για να παράγουν θερμότητα.

Επιπλέον, η ίδια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, σημειώνει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, επομένως το δέρμα αισθάνεται περισσότερο το κρύο επειδή είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία.

Πιο αναλυτικά, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, γεγονός που κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Μάλιστα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στην κεντρική θερμοκρασία του σώματος και του δέρματος.

Γυναικεία χέρια, πόδια και αυτιά, τρεις βαθμούς πιο κρύα από τα αντρικά

Αναλυτικότερα, τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει τη σύσφιξη των αγγείων στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται περισσότερο το κρύο. Αυτή η ορμονική ισορροπία αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα, μαζί με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον οι ίδιες ορμόνες κάνουν τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά. Όμως η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία, καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, αν και χέρια και πόδια είναι πιο κρύα, οι γυναίκες έχουν μια πιο ζεστή μέση θερμοκρασία από τους άνδρες. Μάλλον από αυτό πηγάζει το ρητό «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».

Διαφορές ακόμη και σε πτηνά και θηλαστικά

Αξίζει να σημειωθεί πως, μελέτες σε πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών αναφέρουν ότι τα αρσενικά συνήθως συγκεντρώνονται σε πιο δροσερές περιοχές, όπου υπάρχει σκιά, ενώ τα θηλυκά και οι νεοσσοί παραμένουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ηλιακό φως. Οι αρσενικές νυχτερίδες προτιμούν να ξεκουράζονται στις ψηλές, δροσερές κορυφές των βουνών, ενώ οι θηλυκές παραμένουν σε θερμότερες κοιλάδες, γράφει το Science Alert.
Τα θηλυκά θηλαστικά μπορεί να έχουν αναπτύξει μια προτίμηση για θερμότερα κλίματα για να τα ενθαρρύνουν να ξεκουράζονται με τα μικρά τους σε στάδια που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Έτσι, η διαφορά μεταξύ των μηχανισμών ανίχνευσης θερμότητας μπορεί να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, σημειώνει η Charlotte Phelps, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Bond και ο Christian Moro, καθηγήτρια ιατρικών επιστημών και ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος