Κριτική της αντιπολίτευσης στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε

Σκληρή κριτική στη στάση που κράτησε η Γερμανία στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της  Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας το Βερολίνο για την εμμονή του στις πολιτικές της λιτότητας. Τις εξελίξεις μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη  και την αδυναμία να ληφθεί κοινή απόφαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, σχολίασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Α. Τσίπρας: Η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας

«Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές». Με τη φράση του Τζον Μέϊναρντ Κέινς σχολίασε ο Α. Τσίπρας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο πρώην πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο στο facebook, κατηγόρησε την Γερμανία ότι επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει:
«H Ευρωπαϊκή ηγεσία, είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη».
Μιλώντας  χθες στην Πολιτική Γραμματεία, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Η χώρα μας είναι ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας» Και πρόσθεσε:
«Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι“.  Ο Α. Τσίπρας ζήτησε την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι «θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις στη μάχη για τη προστασία της ζωής, αλλά και αυστηροί κριτές στο βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από τη κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Φ.Γεννηματά: Η Ευρώπη χρειάζεται το κορονο-ομόλογο

Να μην κατεβάσει τη σημαία αναφορικά με την έκδοση του κορονο-ομόλογου καλεί τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα αυτή την ώρα. Με την έκδοση του λεγόμενου κορονο-ομόλογου το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους. Δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμούς για τα κράτη. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Τολμώ να πω ότι θα θέσει το μέλλον της σε πολύ μεγάλο κίνδυνο», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόσθεσε δε, ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία με την επιστολή των 9 Ευρωπαίων ηγετών.

Για τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ανέφερε, ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν και  ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες για ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το άρθρο 9 της ΠΝΠ, που όπως είπε “δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, ακόμα και σε αυτές που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και τους πολίτες της, να βάζουν τους εργαζόμενους τους για έξι μήνες, χωρίς κανένα κριτήριο, να δουλεύουν με μερική απασχόληση με το 50% του μισθού. Είναι ένα δώρο στις επιχειρήσεις που πέραν των άλλων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πραγματικό κίνδυνο. Κυρίως όμως είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για τους εργαζόμενος που είναι στο έλεος του θεού.” Και πρόσθεσε, πως θέλει να πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα το πάρει πίσω .

Δ. Κουτσούμπας: Σταγόνα στον ωκεανό τα οικονομικά μέτρα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται,”σταγόνα στον ωκεανό”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ενισχύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ε.Ε είπε ότι η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι “το πιο σύντομο ανέκδοτο” και επέκρινε την θέση της Γερμανιας. Επίσης επανέλαβε πως πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στην χώρα μας και σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, είπε πως είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”

Ελληνική Λύση: Γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει βέτο; 

Η Ελληνική Λύση εξέφρασε την απορία της  απορία “γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. , δεν βάζει βέτο και περιμένει από άλλους, να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα»”. “Γιατί ο παραλογισμός της Γερμανίας να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της, είναι «φίδι στον κόρφο» των Ευρωπαίων αυτές τις τραγικές στιγμές.” αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Γ.Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ να εκδώσει 1 τρισ ευρω-ομολόγων

Ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι η “ΕΚΤ πρέπει να εκδώσει 1 τρισ ευρω-ομολόγων και να το εγγυηθεί, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η Ευρώπη πρέπει να καταθέσει 2.000 μετρητά στο λογαριασμό καθε πολίτη ώστε να αποφευχθούν οι χρεοκοπίες και όταν περάσει η πανδημία να προχωρήσει σε ένα πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα για να ανακάμψει η οικονομία.”

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος