Τα 15 έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον ΙΙ στην Κρήτη, αριθμός διπλάσιος από εκείνον, που ανακοινώθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα. Η μετάλλαξη φαίνεται να έχει εγκατασταθεί και για να ανακοπεί η πορεία της χρειάζεται η λήψη μέτρων, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ηρακλείου, τα μέχρι τώρα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον ΙΙ είναι 15, αριθμός, ωστόσο, που αυξάνει μέρα με την ημέρα. Άλλωστε, στο διάστημα των δυο περίπου εβδομάδων που μεσολάβησε από το διάστημα αναφοράς των επισήμως ανακοινωθέντων επτά κρουσμάτων (3 στο Ηράκλειο και 4 στην Σητεία), προστέθηκαν μετά από γονιδιωματικό έλεγχο άλλα 8. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στο Λασίθι και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σητείας και τα υπόλοιπα στο Ηράκλειο. “Στην Σητεία υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και στο Ηράκλειο υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα, τα οποία δεν ξέρουμε αν συνδέονται μεταξύ τους” δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία καθώς ενδέχεται τα πραγματικά κρούσματα της άγνωστης εν πολλοίς μετάλλαξης να είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται.
Όπως εξήγησε, καθημερινά στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ελέγχονται καθημερινά 400-500 δείγματα από δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας του νησιού, κατά κύριο λόγο από την ανατολική Κρήτη. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος: “Συνεχίζουμε να βρίσκουμε δείγματα Όμικρον ΙΙ, απ’ ό,τι φαίνεται το στέλεχος έχει εγκατασταθεί και επειδή θεωρείται πιο μεταδοτικό από το Όμικρον θα αυξήσει τα αρχικά του ποσοστά. Πόσο γρήγορα δε μπορούμε να πούμε, πάντως βλέπουμε μια συνεχή αύξηση και στη Σητεία και στο Ηράκλειο. Τα νούμερα, όμως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Έχουμε ένα εγκατεστημένο στέλεχος, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αυτών. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη βαρύτητα της νόσου που θα προκαλέσει και πώς θα επηρεάσει τις νοσηλείες, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει βέβαια ακόμη η ελπίδα και η δυνατότητα να το περιορίσουμε αν σοβαρευτούμε όλοι και αν όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσματα να μένουν κλεισμένοι μέσα, αν καταφέρουν να μην το μεταδώσουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ξέρουνε πλέον όλοι τι μέτρα πρέπει να παίρνουμε”.
“Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει”
Ο ίδιος τόνισε πως η εκτίμηση, ότι δε μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό, την οποία, όπως είπε, επιχειρούν να περάσουν κάποιοι κύκλοι, είναι εντελώς λάθος. “Υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούμε. Ας δούμε τι έχει γίνει στη χώρα μας και στην Κρήτη. Έχουν εγκατασταθεί στο νησί περισσότερα από 7 – 8 μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία προσπάθησαν να επεκταθούν, επεκτάθηκαν λίγο, αλλά καταφέραμε να τα περιορίσουμε και να τα εξαφανίσουμε, όπως το βρετανικό στέλεχος. Μπορούμε να το κάνουμε. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει” υπογράμμισε. Πρότεινε δε, λήψη ιδιαίτερων μέτρων γύρω από τις οικογένειες στις οποίες καταγράφονται τα κρούσματα και εφόσον αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό επέκτασή τους σε επίπεδο πόλης.
Κληθείς να σχολιάσει την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, όπου οι σκληροί δείκτες επιμένουν ανέφερε: «Βλέπουμε μια πολύ αργή αποκλιμάκωση, πολύ πιο αργή απ΄ό,τι θα θέλαμε. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, το Όμικρον, δύσκολο να περιοριστεί, ειδικά αφού έχουμε χαλαρώσει τους περιορισμούς. Φτάσαμε σε ένα μέγιστο 30.000 ημερήσια κρούσματα, από τότε έχουμε πέσει στα 15.000 – 20.000, δηλαδή ούτε στο μισό, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα έχουμε μια πολύ αργή αποκλιμάκωση και θα υποφέρουμε για πολλούς μήνες”.
Οκτώ στις δέκα νοσηλείες οφείλονται στην Όμικρον
Σύμφωνα με τον διενεργούμενο γονιδιωματικό έλεγχο των θετικών δειγμάτων, το 90% των κρουσμάτων είναι Όμικρον, το υπόλοιπο 10% είναι μη Όμικρον, δηλαδή Δέλτα ή Όμικρον ΙΙ Και στις νοσηλείες, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, το 80% είναι Όμικρον και το 20% μη, ενώ στις εντατικές το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών έχει νοσήσει από Δέλτα. “Η Όμικρον προκαλεί εξίσου πολλές νοσηλείες, βέβαια είναι πιο ελαφρές, με μικρότερη διάρκεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας βάζει στα νοσοκομεία και δεν μας ταλαιπωρεί” σημείωσε και κατέληξε: “Η Όμικρον έχει επικρατήσει στα ημερήσια νέα κρούσματα, τις τελευταίες εβδομάδες το έχει κάνει και στις νοσηλείες και το επόμενο διάστημα θα το δούμε και στις εντατικές, με την ελπίδα ότι θα επιφέρει μείωση των ασθενών σε αυτές και των διασωληνωμένων. Αν συνεχίσουμε όμως με τους πολύ μεγάλους αριθμούς καθημερινών νέων μολύνσεων που έχουμε, θα συνεχίσουμε δυστυχώς να έχουμε και θανάτους”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος