Κρίσιμες ερωτήσεις για τα μέτρα στήριξης – Η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη απαντά (video)

Είναι πολλές οι ερωτήσεις των τηλεθεατών σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι τις ημέρες της καραντίνας και ειδικότερα ποια είναι τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων που πλήττονται από αυτά. Η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ απάντησε σε κάποιες από τις ερωτήσεις:

  • Κάποιες καθηγήτριες που έχω στο φροντιστήριο δεν μπορούν για διάφορους λόγους να κάνουν τηλεκπαίδευση. Μπορώ να τις βάλω σε αναστολή;

Ναι, μπορεί να προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων των συγκεκριμένων καθηγητριών ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου. Όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να βάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους.

  1. Ένας εργαζόμενος που προσλήφθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου μπορεί να μπει σε αναστολή για τα 800 ευρώ τον Νοέμβριο;

Όχι δεν μπορεί. Η ημερομηνία αναφοράς για το καθεστώς αναστολής είναι η 4η Νοεμβρίου, δηλαδή μόνο όσοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την ημερομηνία αυτή μπορούν να μπουν σε καθεστώς αναστολής για το επόμενο διάστημα. Αυτοί θα πάρουν και την αναλογία των ημερών από τα 800 ευρώ γιατί τα 800 ευρώ αφορούν αναστολή για ολόκληρο το μήνα.

  1. Πότε θα πάρουμε τα 800 ευρώ όσοι μπαίνουμε σε αναστολή τον Νοέμβριο;

Οι διαδικασίες των αναστολών θα ξεκινήσουν στις 15/11/2020 και θα ολοκληρωθούν στις 24/11 για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει υποχρεωτικά. Οι δε πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 27/11 και θα ολοκληρωθούν στις 3/12.

Για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις οι αιτήσεις θα γίνουν από τις 15/11 μέχρι και τις 3/12 και οι πληρωμές από το τέλος Νοεμβρίου, έως το τέλος Δεκεμβρίου, ανάλογα με το πότε έγινε η αίτηση.
Σε άλλες λοιπόν ημερομηνίες θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων και σε άλλες οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Μεταξύ 27/11 και 4/12 θα πάρουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι στις ήδη κλειστές επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματά τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Αυτή είναι μια μεγάλη αδικία, τι σημασία έχει από ποια επιχείρηση προέρχονται, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εργαστεί το ίδιο διάστημα και θα πρέπει να πάρουν όλοι γρήγορα τα χρήματά τους. Είναι μεγάλη αδικία κάποιος που είναι σε αναστολή όλο τον Νοέμβριο να πάρει τα χρήματά του στο τέλος Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι σύμφωνα με τις ήδη ανακοινώσεις. Περιμένουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ώστε στις 15/11 όταν θα ανοίξει το σύστημα να μπορέσουμε να υποβάλλουμε τις αιτήσεις.

  1. Οι ιδιόκτητες ακινήτων πως θα πάρουν τα μισά των απωλειών τους από τα ενοίκια;

Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή εδώ σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα. Οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν πλέον σε ρευστό μέρος των χρημάτων που χάνουν. Για πρώτη φορά παίρνουν αποζημίωση σε ρευστό οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να πάρουν την αποζημίωση αυτή θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις Covid αλλά και γι αυτό το ζήτημα αναμένονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

  1. Τι πρόβλεψη υπάρχει για άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς με παιδιά έως 15 ετών;

Η άδεια ειδικού σκοπού δίνεται τώρα μόνο σε γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 15 ετών και τα οποία φοιτούν στο Γυμνάσιο. Και στο θέμα αυτό αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος