Κραματόρσκ: Σοκ από τον βομβαρδισμό αμάχων – Καταδίκη από ΕΕ – Αρνείται η Ρωσία την επίθεση

Δραματικός είναι ο απολογισμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από ρωσική επίθεση με ρουκέτες στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Πενήντα είναι οι νεκροί, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά, και δεκάδες οι τραυματίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Όπως καταγγέλλουν οι ουκρανικές Αρχές, στον σταθμό βρίσκονταν χιλιάδες άτομα, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν για ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεση και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους πυραύλους με τους οποίους έγινε η επίθεση, παρά μόνο το Κίεβο.

Απαντώντας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη Ρωσία σατανική χώρα, χωρίς όρια και υπογράμμισε ότι ο ουκρανικός Στρατός δεν επιχειρεί στην περιοχή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, από το Κίεβο, καταδίκασαν την επίθεση. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέβησαν στη Μπούκα, από όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην πόλη αυτή έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούκα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ανακοίνωσε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου

Και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη Ρωσία για τη νέα σφαγή στο Κραματόρσκ.

Την ίδια ώρα, μάχη για την απομάκρυνση αμάχων δίνουν οι ουκρανικές αρχές από τις ισοπεδωμένες περιοχές που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις με εκατοντάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Μποροντιάνκα είναι χειρότερη από εκείνη στη Μπούκα.

Εικόνες με πτώματα στο έδαφος στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, που προειδοποιούσε την Πέμπτη ότι οι άμαχοι πρέπει επειγόντως να φύγουν προς τα δυτικά για να σωθούν από τις ρωσικές επιθέσεις, απέδωσε την ευθύνη σε «Ρώσους φασίστες».

Για απάνθρωπο χτύπημα έκανε λόγο ο πρόεδρος Ζελένσκι. «Εξοντώνουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό το κακό δεν έχει όρια. Κι αν δεν τιμωρηθεί, δεν θα σταματήσει ποτέ» σημείωσε.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για το πυραυλικό χτύπημα. 

Κραματόρσκ: Σοκ από τον βομβαρδισμό αμάχων – Καταδίκη από ΕΕ – Αρνείται η Ρωσία την επίθεση
Αντικείμενα των θυμάτων (Hervé BAR / AFP)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Και ο διοικητής των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, υποστήριξε ότι πρόκειται για νέα «προβοκάτσια των Ουκρανών».

Νωρίτερα, ουκρανική πηγή ανέφερε ότι ρωσικά πυρά, πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονιέτσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι. «Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε.

Ο Κιριλένκο δημοσίευσε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες όπου φαίνονται πολλά πτώματα στο έδαφος δίπλα σε βαλίτσες και άλλες αποσκευές. Δίπλα τους στέκονταν ένοπλοι αστυνομικοί.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Προσοχή σκληρή εικόνα

Κραματόρσκ: Σοκ από τον βομβαρδισμό αμάχων – Καταδίκη από ΕΕ – Αρνείται η Ρωσία την επίθεση

O διοικητής των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, υποστήριξε ότι πρόκειται για νέα «προβοκάτσια των Ουκρανών».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του ανέφερε: «Χωρίς τη δύναμη και το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό. Είναι ένα κακό που δεν έχει όριο. Και εάν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα σταματήσει ποτέ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, αποκηρύσσοντας τις «απάνθρωπες» μεθόδους των ρωσικών δυνάμεων.

Την έντονη καταδίκη για την επίθεση εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.«Πρόκειται για μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης για αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον αδικαιολόγητο αυτόν πόλεμο και να προκληθεί ανθρώπινος πόνος», πρόσθεσε.

Παρακάτω η εικόνα που παρουσίαζε το σταθμός τις προηγούμενες μέρες ο σταθμός με εκτοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στις αποβάθρες στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τα πολεμικά μέτωπα.

Κραματόρσκ: Σοκ από τον βομβαρδισμό αμάχων – Καταδίκη από ΕΕ – Αρνείται η Ρωσία την επίθεση
Kramatorsk , Οικογένειες περιμένουν στις αποβάθρες, φωτογραφία απο τις 5/4 (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Κραματόρσκ: Σοκ από τον βομβαρδισμό αμάχων – Καταδίκη από ΕΕ – Αρνείται η Ρωσία την επίθεση
Υπολείμματα πυραύλου σε κοντινό πάρκο από τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών (Hervé BAR / AFP)

Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες εκκένωσης του πληθυσμού στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, τρία τρένα με αμάχους έχουν αποκλειστεί ύστερα από αεροπορική επιδρομή στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, μέρος των ρωσικών δυνάμεων που έχει αποσυρθεί από τη Βόρεια Ουκρανία θα μεταφερθεί στο Ντονμπάς, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση μάχης.

Στη Μποροντιάνκα, με την ελπίδα ότι υπάρχουν επιζώντες στα υπόγεια, διασώστες απομακρύνουν τα συντρίμμια από δύο πολυκατοικίες, που επλήγησαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι στιγμής από τα χαλάσματα.

Ζητώντας να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι η κατάσταση στη Μποροντιάνκα είναι πιο φρικτή από ό,τι στη Μπούκα.

«Η διαδικασία για την απομάκρυνση των ερειπίων στη Μποροντιάνκα έχει ξεκινήσει. Είναι πολύ πιο φρικτή εκεί. Υπάρχουν ακόμη  περισσότερα θύματα των Ρώσων κατακτητών» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ιατροδικαστές ξεκίνησαν την Παρασκευή την εκταφή αμάχων από  ομαδικό τάφο στην Μπούκα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούκα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters. Συμπλήρωσε ότι οι ιατροδικαστές θα εργαστούν για να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι συνέβη σε όσους θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Οι Ρώσοι έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε κόλαση, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, καταγγέλλοντας ότι προσπαθούν πλέον να κρύψουν τα εγκλήματά τους.

«Προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία, κρύβουν τις σορούς των θυμάτων, τις θάβουν σε ομαδικούς τάφους, τις καίνε στα κρεματόρια» είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Τσερνίχιβ, δεκάδες οικογένειες παραμένουν στα καταφύγια, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ενώ εξακολουθούν να μην νιώθουν ασφαλείς. Σοκαριστική είναι η μαρτυρία ενός ανθρώπου, που μαζί με άλλους 130 ανθρώπους, ήταν αιχμάλωτοι επί ένα μήνα των Ρώσων σε ένα υπόγειο:
«Είχα μόνο ενάμιση μέτρο χώρο. Κοιμόμουν όρθιος. Ήμουν δεμένος σε μία ράγα εδώ για να μην πέσω. Για τουαλέτες είχαμε κουβάδες. Υπερχείλιζαν… Μερικές φορές οι Ρώσοι στρατιώτες έβγαζαν κόσμο έξω και τους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα».

Δώδεκα από αυτούς τους αιχμαλώτους πέθαναν και οι σοροί τους έμειναν εκεί επί μέρες.

Για πρώτη φορά η Μόσχα παραδέχεται ότι έχει σημαντικές απώλειες στις τάξεις των ρωσικών στρατευμάτων.

«Έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων. Είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα για το βίντεο που φαίνεται να δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν και να σκοτώνουν ένα αιχμάλωτο, σοβαρά τραυματισμένο στρατιώτη, δυτικά του Κιέβου. Η αυθεντικότητα του βίντεο επαληθεύτηκε από το Reuters.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος