Η σημασία της απόφασης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να βάλει οριστικό τέλος στον ένοπλο αγώνα του κατά της Τουρκίας και να προχωρήσει σε αυτοδιάλυση είναι το θέμα που αναπτύσσεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α ’Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00), με καλεσμένο τον Σωτήρη Ρούσσο, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων & Θρησκείας στη Μ. Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διευθυντή του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) και συγγραφέα του έργου “Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή» (εκδόσεις Gutenberg).
Σύνταξη: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Στην εκπομπή αναλύεται, κατ’ αρχήν, το τι αλλάζει για το κουρδικό κίνημα στην Τουρκία, τι μείνει από αυτό και πως μετεξελίσσεται; Εξετάζεται, κατά δεύτερο, το τι μεταβάλλεται για το εσωτερικό πολιτικό σύστημα στη γείτονα χώρα, μια από τις συνιστώσες του οποίου ήταν εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια η σύγκρουση με τους Κούρδους (του PKK αλλά και των μη ένοπλων εκφάνσεων του κινήματός τους) καθώς και τη δομή της κοινωνίας της, που μέχρι τώρα βασίζεται στον παντουρκισμό. Αναφέρεται, επίσης, το τι θα σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για τον ίδιο τον Ερντογάν, ως προς τα σχέδιά του για συνταγματική μεταρρύθμιση, με τυχόν προσεταιρισμό των Κούρδων του κόμματος HDP στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εξασφαλίσει νέα προεδρική θητεία. Συζητείται ακόμη το κατά πόσον η επίλυση αυτού του ζητήματος αυξάνει το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας, η οποία έχει να παρουσιάσει μια σειρά από επιτυχίες το τελευταίο διάστημα στις εξωτερικές σχέσεις της.
Επιπλέον, παρουσιάζονται οι επιπτώσεις των εξελίξεων με τους Κούρδους στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα κινήματά τους, ένοπλα και πολιτικά, στις γειτονικές χώρες όπου έχουν ισχυρή πληθυσμιακή παρουσία, όπως στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν. Τέλος, στη θεώρηση μπαίνουν τα ενδιαφέροντα της Ελλάδας για αυτές τις εξελίξεις, καθώς για τη χώρα μας η τροπή που λαμβάνει το κουρδικό στην Τουρκία είναι πιθανό να έχει διττή σημασία : Από τη μία η εσωτερική σταθερότητα της Τουρκίας μπορεί να μειώσει –τουλάχιστον πρόσκαιρα- την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από την άλλη αυξάνει την περιφερειακή, γεωπολιτική, καθώς και στρατιωτική ισχύ της.
Πάντως, να σημειωθεί ότι το PKK ιδρυμένο το 1978 με στόχο την κουρδική ανεξαρτησία, εξελίχθηκε ιδεολογικά μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν το 1999, υιοθετώντας σταδιακά έναν «δημοκρατικό συνομοσπονδισμό», που προέτασε πλέον την αυτονομία μέσω δημοκρατικών διαδικασιών αντί για την ένοπλη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτή συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα λόγω και της απορριπτικής στάσης του τουρκικού κράτους, με εξαίρεση την περίοδο 2013-2015, όταν και πάλι είχε επιδιωχθεί μια ειρηνευτική διαδικασία, που τότε απέτυχε. Από το 1984, που ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας του PKK, η σύγκρουση έχει κοστίσει έως σήμερα άνω των 40.000 ζωών και στις δύο πλευρές, πλήττοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, με τις κουρδικές περιοχές στη ΝΑ Τουρκία να αντιμετωπίζουν μακροχρόνια περιθωριοποίηση και καταστολή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος