Κορονοϊός: Συναγερμός στο “Αλεξάνδρα” για ύποπτο κρούσμα-Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση για τα «ορφανά κρούσματα» (video)

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για κρούσμα κορονοϊού. Πρόκειται για 70χρονο που νοσηλεύτηκε χωρίς προφυλάξεις. Σε προληπτική καραντίνα έχουν τεθεί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή. Στους 89 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των ασθενών από τον κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος ένας 53χρονος ασθενής από την Κοζάνη που βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι επίσης θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση και θεωρείται «ορφανό κρούσμα». Άλλα τέσσερα τέτοια κρούσματα δηλαδή χωρίς ιστορικό έκθεσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας. Σε 4 νοσοκομεία αναφοράς και σε ένα Γενικό νοσηλεύονται 36 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους με ήπια συμπτώματα. Σε εξαιρετικά κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση του 66χρονου ταξιδιώτη στους Αγίους Τόπους που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίου. Πάνω από 50 διαπιστωμένοι φορείς, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Χθες 19 άτομα από το προσωπικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης που ήρθαν σε επαφή με τον 53χρονο τέθηκαν σε καραντίνα.

Δεκαεννέα άτομα του προσωπικού του νοσοκομείου Κοζάνης σε καραντίνα-Διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ ο 53χρονος

Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κοζάνης Μ. Νασιάδης 19 άτομα από το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης τα οποία ήρθαν σε επαφή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τον 53χρονο από τη Σιάτιστα, που πλέον είναι το 90ο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς μετά και την εξέταση και του 2ου δείγματος, βγήκε θετικός στο covid-19.

O 53χρονος, που ζούσε στην Καστοριά και μάλιστα εργάζονταν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της πόλης, παραμένει από χθες διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ, όπου μεταφέρθηκε με ειδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ήδη έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο της Καστοριάς, που είχαν επίσης επαφές μαζί του τις προηγούμενες ημέρες.

Ο 53χρονος, αισθάνθηκε αδιαθεσία την περασμένη Παρασκευή και οι γιατροί του Νοσοκομείου της Καστοριάς, του συνέστησαν να παραμείνει στο σπίτι, λόγω και άλλων προβλημάτων υγείας που είχε. Ο ίδιος μετέβη στη Σιάτιστα, όπου κατάγεται  και το μεσημέρι της Δευτέρας μετέβη στο Κέντρο Υγείας της πόλης, όπου το προσωπικό, παρότι δεν είχε ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα. Στη συνέχεια μετέβη με Ταξί, μαζί με τον αδερφό του στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου μετά την ακτινογραφία και αξονική τομογραφία, διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζε εικόνα πνευμονίας.

Ήδη το βράδυ της Δευτέρας έγινε η απολύμανση των χώρων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου της Κοζάνης, όπου κινήθηκε ο 53χρονος, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει η απολύμανση και σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Βοΐου γίνεται ήδη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η «ιχνηλάτηση»  του περιστατικού το οποίο θεωρείται πλέον ως «ορφανό», έτσι ώστε να διαπιστωθεί το άτομο το οποίο μόλυνε τον 53χρονο, αλλά και οι επαφές που είχε όλο αυτό το διάστημα.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 66χρονος στο Νοσοκομείο Πατρών-Σε σοβαρή κατάσταση άλλος ένας

Στο νοσοκομείο Πατρών βρίσκονται 16 ασθενείς, ο ένας είναι ο 66χρονος σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος με σοβαρή πνευμονία και άλλος ένας ασθενής που νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση. Από σήμερα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό στα διάφορα περιστατικά που καταφθάνουν στο νοσοκομείο θα γίνονται στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην Αττική, σε «Αττικό» και «Σωτηρία» βρίσκονται 10 ασθενείς, το ένα περιστατικό έχει εκδηλώσει σοβαρή λοίμωξη.

Χθες διεξήχθη μεγάλη επιχείρηση του ΕΚΑΒ για την εκκένωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία». Οι οκτώ ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής.

Η ΜΕΘ του Σωτηρία που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ώστε να δεχθεί ασθενείς αποκλειστικά με νόσο Covid-19.

Στο ΑΧΕΠΑ, νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάστασή τους και ο 53χρονος από την Κοζάνη. Η 38χρονη, το πρώτο επιβεβαιώμένο κρούσμα, αναμένεται να πάρει εξιτήριο μαζί με το γιο της τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες δείγματα ελέγχονται καθημερινά.

Στη Λάρισα, ελέγχεται ένας 18χρονος που είχε ταξιδέψει στη Ζυρίχη.

Στα Τρίκαλα, ένα ανδρόγυνο και ο γιος τους που είχαν επισκεφθεί μόνοι τους τους Αγιους Τόπους, καθώς κι ένας συνταξιούχος απο τη Λάρισα, μένουν ασυμπτωματικοί σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους.

Στην Τρίπολη δύο νεοσύλλεκτοι φαντάροι από το κέντρο νεοσύλλεκτων όπου παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, χθες μετέβησαν στο Παναρκαδικό νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης ωστόσο δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό.

Οι ειδικοί τονιζουν τη σημασια της ατομικής ευθύνης στο επίπεδο και της αυτοπροστασίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν υπάρξει έξαρση αναμένεται να εκδηλωθεί, σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, οπότε οι προσπάθειες των αρχών εστιάζονται σε προσπάθειες ώστε τα περιστατικά να «κατανεμηθούν» σε βάθος χρόνου ώστε έως τον Μάιο που θα βοηθήσει και η άνοδος της θερμοκρασίας στον έλεγχο της εξάπλωσης, να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας και να μην υπάρξει συμφόρηση περιστατικών στις ΜΕΘ.

Αναζητούν την προέλευση των κρουσμάτων

Η προσπάθεια ιχνηλάτησης και επιδημιολογική διερεύνηση των κρουσμάτων συνεχίζεται εντατικά.

Για τα πέντε κρούσματα του SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν χθες, οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Η μόλυνση της ασθενούς από τη Λέσβο συνδέεται με ταξίδι της στο Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα από τα διαγνωστικά τεστ στις επαφές της.

Για τους 81 έχει ανακοινωθεί ότι είναι ημεδαποί και οι 3 ξένης υπηκοότητας, οι 56 νόσησαν σε εκδρομές στο Ισραήλ και την Αίγυπτο -47 εξ αυτών ήταν μέλη του ίδιου οργανωμένου γκρουπ και άλλοι 9 ήταν επαφές τους.

Σημειώνεται ότι 13 Έλληνες οδηγοί νταλίκας παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, διότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία λόγω των μέτρων αντιμετώπισης που λαμβάνει η γειτονική χώρα για τον νέο κορονοϊό. «Μόνο τουρκικά οχήματα περνάνε, τα οποία επιστρέφουν στη χώρα τους, ενώ οι υπόλοιποι είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ» είπε χθες ο οδηγός Κώστας Αντωνίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έχουν γίνει κάποιες επαφές του γενικού πρόξενου του Ερμπίλ με την Τουρκία, αλλά χρειαζόμαστε κάποια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία», είπε.

Πάνω από 15.000 κλήσεις στη γραμμή πληροφοριών για τον κορονοϊο 1135

Εν τω μεταξύ, η γραμμή 1135 έχει πάρει “φωτιά” καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έχει δεχθεί 15.000 κλήσεις.

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του covid-19 aπό σήμερα κλείνουν για 14 μέρες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλων των βαθμίδων,  δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και τα φροντιστήρια.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ: Κ. Μπατζάκη, Μ. Νασιάδης, Λ. Χριστάρα, Αθ. Σταμοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος