Συνεχείς συσκέψεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού-Κλειστά σχολεία για 14 ημέρες (video)

Όλα τα όπλα ρίχνει η Πολιτεία στη μάχη κατά του κορονοϊού. Από σήμερα κλείνουν για 14 μέρες όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και τα φροντιστήρια. Εν τω μεταξύ, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και την προστασία των πολιτών. Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται με τους περιφερειάρχες, ώστε να ενημερωθούν από τους κ. κ. Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως, Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό και να συζητησουν για τον συντονισμό κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συναντάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν απαιτείται, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Στις 17:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.

Μέτρα της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με κοινωνικούς φορείς

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται ήδη από τον κορονοϊό συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα οικονομικά μέτρα θα ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα προβλέπει τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους.

Κλειστά σχολεία, ειδικές άδειες για εργαζόμενους γονείς

Μέτρα διευκόλυνσης και στήριξης γονέων και επιχειρήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια για 14 ημέρες λόγω κορονοϊού, αποφασίστηκαν χθες σε διυπουργική σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο.
Η σχετική εγκύκλιος θα δημοσιευτεί σήμερα, ωστόσο από την σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί προκύπτει ότι η πολιτεία θα στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις και θα διευκολύνει γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Μεταξύ άλλων, με επιδότηση του μισθού των εργαζομένων θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν προσωρινά, ενώ θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για τον επιμερισμό του κόστους των αδειών, ώστε να διευκολυνθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.

Στους τρόπους αναπλήρωσης διδακτικών ωρών και ύλης αλλά και στα σχέδια που εξετάζονται εάν χρειαστεί να γίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και υπογράμμισε ότι γίνονται συζητήσεις συνεργασίας με τη Δημόσια Τηλεόραση για την προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η υπουργός συμπλήρωσε πως η απόφαση για παράταση ή μη του μέτρου μετά το πέρας των 14 ημερών θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω και τόνισε πως το λουκέτο στα σχολεία λόγω της επιδημίας του κορονοϊού δεν θα επηρεάσει το σχολικό έτος. Παράλληλα, εξήγησε πως η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την διάρκεια των έκτακτων μέτρων.

Αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού

Την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ,ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων) από σήμερα 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 μέρες, αποφάσισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του κοροναϊου COVID-19.

Γ. Δάικος: Κλείσαμε την κατάλληλη στιγμή τα σχολεία

Έκλεισαν τα σχολεία διότι ελπίζουμε ότι θα έχει ένα όφελος ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι θα έχουμε το ίδιο όφελος όπως γίνεται στη γρίπη, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Δάικος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Επίσης, πρόσθεσε ότι μάλλον θα δοθεί παραταση αν το επόμενο διάστημα είναι υψηλός ο δείκτης μεταδοτικότητας.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Δραστικά μέτρα για την ανάσχεση του ιού-Κλείνουν οι εκπαιδευτικές μονάδες-Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος