Κορονοϊός: H υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 επισπεύδει την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου στην Αγγλία

Η Αγγλία θα επισπεύσει την έναρξη των φθινοπωρινών προγραμμάτων εμβολιασμού για την Covid-19 και τη γρίπη, για προληπτικούς λόγους, αφού εντοπίστηκε στη Βρετανία η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 του SARS-CoV-2, που φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες λένε ότι η BA.2.86, μια παραλλαγή της Όμικρον, είναι απίθανο να προκαλέσει κάποιο καταστροφικό κύμα σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου, δεδομένης της ανοσοποιητικής άμυνας που δημιουργήθηκε παγκοσμίως με τους εμβολιασμούς αλλά και τις νοσήσεις. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα ετήσια εμβολιαστικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ξεκινήσουν λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, λόγω αυτής της παραλλαγής.

«Ενόσω οι κορυφαίοι επιστήμονές μας συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για την παραλλαγή BA.2.86, είναι λογικό να επισπεύσουμε τα προγράμματα εμβολιασμού» ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Κόφιλντ.

Η παραλλαγή αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία στις 18 Αυγούστου. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου και οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο θα είναι όσοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας και άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πάντως η παραλλαγή αυτή δεν χαρακτηρίζεται ακόμη «παραλλαγή ανησυχίας» στη Βρετανία και το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξουν οι οδηγίες του προς το ευρύτερο κοινό.

Για πρώτη φορά, η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Δανία στις 24 Ιουλίου. Έκτοτε, εντοπίστηκε και σε άλλους ασθενείς σε λίγες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος