Κομβικής σημασίας ο ρόλος του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα (video)

Σε κομβικό σημείο για την ομαλή πορεία του ελληνικού προγράμματος εξελίσσεται η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου θα έφερνε πιο κοντά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, και ζητούν από τους θεσμούς να αποφασίσουν άμεσα.

Ερωτηθείς με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς επισημαίνει ως βασικό κίνδυνο το να υπερισχύσουν οι απόψεις που επιθυμούν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν νέες κωλυσιεργίες. Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η παρουσία του ΔΝΤ έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις και πως τα επιχειρήματα που κόμιζαν οι υποστηρικτές της άποψης ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα, έχουν υποστεί πλήγμα από την ίδια την πραγματικότητα. Η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία, σημειώνει, για να τονίσει πως το ΔΝΤ, που φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για την πορεία του προγράμματος, «πρέπει να αποφασίσει γρήγορα τι θέλει να κάνει».

Ο Νίκος Παππάς τονίζει ότι οι κανόνες δεν μπορεί να είναι α λα καρτ και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενταχθεί η Ελλάδα άμεσα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Περιγράφει αδιέξοδο της ΝΔ, σημειώνοντας πως «η καταστροφή για την οποία προσεύχεται» δεν έρχεται και έτσι το αφήγημα της υπονομεύεται θεμελιωδώς. «Τι θα κομίσει ως επιχείρημα στον πολιτικό διάλογο; Τη νοσταλγία της για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πτυχές του προγράμματος τις οποίες εμείς καταφέραμε και ακυρώσαμε;», διερωτάται.

Το βασικό θέμα που δεν επιτρέπει το κλείσιμο της αξιολόγησης τις επόμενες μέρες, είναι πολιτικό και αφορά στις «διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και του δημοσιονομικού μονοπατιού που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το 2018», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις το ΔΝΤ, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε μία συμφωνία, επισημαίνει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στην Αυγή, και θέτει ως 2 μεγάλους και αλληλένδετους στόχους την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Σόιμπλε δεν μιλά ούτε για νέα μέτρα, ούτε για 4ο μνημόνιο, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στην ΕΡΤ, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Ανάλογη είναι και η θέση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, που δήλωσε αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ανέφερε πως η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση είναι γεγονός, που διαψεύδει την καταστροφολογία.

Σκληρή κριτική πάντως, ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. “Οσο η αξιολόγηση δεν κλείνει, στην οικονομία δεν λειτουργεί τίποτα και η ανησυχία μεγαλώνει”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στη Real News.

Την ίδια ώρα, την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος