Κινητοποίηση Τιμής & Μνήμης στους ανάπηρους που θυσιάστηκαν στην Κατοχή την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Στον Πεζόδρομο της Κοραή την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη στις 6:30μμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συνέχεια λαμπαδηδρομία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, αναπήρων και χρονίως πασχόντων στα ιδρύματα, που σημειώθηκε στις 30 Νοέμβρη του ’43.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: «Τιμάμε τους μαχητές αναπήρους της Κατοχής, 78 χρόνια από το Πογκρόμ που οργάνωσαν οι φασίστες της Γκεστάπο και εκτελέστηκε από τους Έλληνες συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες, ιδεολογικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής και των άλλων φασιστοειδών της εποχής μας.
Διδασκόμαστε από την ιστορία του αναπηρικού και του λαϊκού κινήματος, της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης.

Οι ανάπηροι του Αλβανικού μετώπου που εγκλωβίστηκαν στα 19 νοσοκομεία της Αθήνας την περίοδο της Κατοχής, οργανώνονται στο ΕΑΜ και τα μετατρέπουν σε κάστρα της αντίστασης. Οι ανάπηροι μαζί με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων είναι στην πρώτη γραμμή σε όλες τις μεγάλες αντικατοχικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα όπως αυτή στις 5 Μάρτη 1943 ενάντια στην επιστράτευση. Ανάπηροι, λαός, άοπλος αλλά αποφασισμένος επιβάλουν με την κινητοποίησή τους να μην πάει ούτε ένας Έλληνας στο ανατολικό μέτωπο, ούτε ένας Έλληνας στα εργοστάσια της Γερμανίας για δουλειά.

Η παρουσία των αναπήρων στην εμπροσθοφυλακή αυτών των κινητοποιήσεων έδινε κουράγιο, ενέπνεε τον λαό στον αντικατοχικό αγώνα. Γι αυτό μπήκαν στο στόχαστρο των ναζί και τη βρώμικη δουλειά ανέλαβαν οι γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους. Κατά χιλιάδες τους σήκωσαν με τις ξιφολόγχες και τους υποκόπανους από τα κρεβάτια τους και τους έσυραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές».

Σχετική είδηση: To Mπλόκο του 1943 στα νοσοκομεία και η θυσία των αναπήρων πολέμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος