Η λίμνη Ναϊβάσα, βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι, στην Κένυα, γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην πλοήγηση. Ο υάκινθος του νερού (Pontederia crassipes), το πιο διαδεδομένο χωροκατακτητικό είδος στον κόσμο, καλύπτει την επιφάνεια της λίμνης, πνίγει τα ψάρια και εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρώπων, γράφει το CNN.
Το πρόβλημα είναι τόσο τεράστιο που φαίνεται από το διάστημα και αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη λίμνη είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. Υπήρξαν περιστατικά όπου ψαράδες έμειναν εγκλωβισμένοι στη λίμνη λόγω υάκινθου του νερού για τρεις ημέρες, δήλωσε ο Simon Macharia, ένας ψαράς από την περιοχή της λίμνης Naivasha. «Έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια από την κυβέρνηση που χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να τους σώσει».
Ο υάκινθος του νερού καλύπτει την επιφάνεια της λίμνης, εμποδίζει το φως του ήλιου, καταστρέφει άλλα είδη φυτών με τα οποία ανταγωνίζεται για πόρους και αφήνει το νερό της λίμνης χωρίς το οξυγόνο που χρειάζονται τα ψάρια για να επιβιώσουν. Το χωροκατακτητικό είδος απειλεί επίσης τις καλλιέργειες λουλουδιών στους υγροτόπους γύρω από τη λίμνη των 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι υάκινθοι του νερού είναι εγγενείς στη Νότια Αμερική, αλλά έχουν εισαχθεί σε πολλές χώρες από άλλες περιοχές ως εξωτικά καλλωπιστικά. Από τότε, το φυτό έχει καταλάβει περιοχές γλυκού νερού και έχει γίνει ένα χωροκατακτητικό είδος σε κάθε άλλη ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στη βιοποικιλότητα και τις ζωές των ντόπιων, το πλωτό εργοστάσιο μπορεί να φράξει τα υδροηλεκτρικά και τα συστήματα άρδευσης, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει και ανθρώπους που ζουν μακριά από περιοχές μολυσμένες από υάκινθους.
Η κρίση εισβολής υάκινθων του νερού έχει προκαλέσει απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με την πάροδο του χρόνου, με την παγκόσμια οικονομία να υφίσταται πλέον ετήσιο κόστος άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εκμετάλλευση της γης και η κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
Οι χειρότερες επιπτώσεις γίνονται αισθητές στην Αφρική. Μια έκθεση του 2024 περιέγραψε την «εκθετική επέκταση» του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι η εκμετάλλευση της γης και η κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
Ομάδες από διάφορους οργανισμούς προσπάθησαν να βρουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής εντόμων που επιτίθενται στα φυτά και μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωσή τους. Υπάρχουν επίσης προτάσεις για τη συλλογή υακίνθων του νερού και τον συνδυασμό τους με άλλα απόβλητα για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Μια εταιρεία της Κένυας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά και αυτό της ρύπανσης από πλαστικό, μετατρέποντας αυτό το φυτό σε βιοπλαστικό.
Το βιοπλαστικό που δημιούργησε η εταιρεία HyaPak Ecotech είναι κατασκευασμένο από αποξηραμένους υάκινθους νερού σε συνδυασμό με συνδετικά και πρόσθετα, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα να αναμιγνύεται και να διαμορφώνεται. Το προϊόν, το οποίο βιοδιασπάται μέσα σε λίγους μήνες, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως εναλλακτική στις πλαστικές συσκευασίες.
Οι ψαράδες συλλέγουν τώρα τους υακίνθους του νερού από τη λίμνη Ναϊβάσα, το στεγνώνουν και το πωλούν στην HyaPak. Είναι μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική πηγή εισοδήματος, ειδικά τις μέρες που το φυτό εξαπλώνεται τόσο πολύ που δεν επιτρέπει στους ντόπιους να ψαρέψουν.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: News.ro
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος