Καθηγητής Οικονομικών: Δεν είναι παράλογοι οι δασμοί Τραμπ σε σχέση με τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα

Σύνοψη
  • «Μένει να δούμε αν οι δασμοί θα είναι προσωρινό διαπραγματευτικό μέτρο ή μια μακροχρόνια πολιτική που θα αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο» δήλωσε ο Νικόλας Οικονομίδης
  • «Η αγορά φαίνεται να εκτιμά ότι η κατάσταση με τους δασμούς δεν θα είναι τόσο δραματική όσο αρχικά φαινόταν» δήλωσε ο καθηγητής του New York University
  • «Οι ΗΠΑ είχαν χαμηλούς δασμούς εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες χώρες ακολουθούσαν την ίδια πολιτική»

«Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τι πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι φήμες, ωστόσο, μιλούν για δασμούς της τάξης του 20% σε όλες τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικές σχέσεις» ανέφερε στο ΕΡΤΝews ο καθηγητής Οικονομικών του New York University, Νικόλας Οικονομίδης, αναλύοντας τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των μέτρων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ έχει επηρεάσει τις χρηματαγορές. «Η αβεβαιότητα αυτή έχει προκαλέσει πτώση στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε ανάκαμψη. Η αγορά φαίνεται να εκτιμά ότι η κατάσταση με τους δασμούς δεν θα είναι τόσο δραματική όσο αρχικά φαινόταν» σχολίασε.

Ερωτηθείς εάν οι δασμοί είναι διαπραγματευτικό εργαλείο ή πράξη προστατευτισμού ο Έλληνας καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην πολιτική δασμών του Τραμπ. «Από τη μία πλευρά, φαίνεται να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από άλλες χώρες. Από την άλλη, υπάρχουν φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν τη διατήρηση υψηλών δασμών, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία», σημείωσε.

Αναφορικά με την πιθανότητα επιστροφής σε παλαιότερες προστατευτικές πολιτικές, ο κ. Οικονομίδης επισήμανε: «Δεν είναι απόλυτα ακριβές ότι επιστρέφουμε σε προπολεμικές συνθήκες. Οι ΗΠΑ είχαν χαμηλούς δασμούς εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες χώρες ακολουθούσαν την ίδια πολιτική. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε έως και 100% δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα, γι’ αυτό και σπανίως βλέπουμε αμερικανικά οχήματα στην Ευρώπη».

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να φέρει τους δασμούς των ΗΠΑ στο επίπεδο άλλων χωρών, τόνισε: «Όταν ο Τραμπ ανακοινώνει ότι θέλει να επιβάλει 25% δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, αυτό δεν μοιάζει παράλογο, αν λάβουμε υπόψη τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα».

Ο καθηγητής Οικονομικών εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις περί τεράστιων εσόδων από τους δασμούς. «Ο σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν έξι τρισεκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς. Κατά τη γνώμη μου, ως οικονομολόγος, αυτός ο αριθμός είναι εξωπραγματικός. Ακόμη και ένα τρισεκατομμύριο δολάρια να συγκεντρωθεί, θα χρειαστούν πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

«Μένει να δούμε αν οι δασμοί θα είναι προσωρινό διαπραγματευτικό μέτρο ή μια μακροχρόνια πολιτική που θα αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο» κατέληξε ο καθηγητής Οικονομικών του New York University.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος