Καθαρίζοντας τους ελληνικούς βυθούς από δίχτυα “φαντάσματα” (Video)

Στις θάλασσες υπάρχουν “φαντάσματα”. Δίχτυα φαντάσματα που ψαρεύουν αιώνια και απειλούν τη βιοποικιλότητα των θαλασσών. Αιχμαλωτίζουν ψάρι, οστρακοειδή, δελφίνια και χελώνες ενώ  με τα χρόνια μετατρέπονται σε μικροπλαστικά που με την τροφική αλυσίδα καταλήγουν στο τραπέζι μας.  

Οι εθελοντές τεχνικοί δύτες της Ghost Diving Greece είναι κυνηγοί διχτυών φαντασμάτων και σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas καθαρίζουν τον ελληνικό βυθό από τα “φαντάσματα” του. 

Νοέμβριος του 2020 και οι εθελοντές δύτες ετοιμάζονται να βουτήξουν στα παγωμένα νερά της Σαλαμίνας για να ανασύρουν δίχτυα φαντάσματα που βρίσκονται μπλεγμένα στα βράχια του βυθού. Η βουτιά γίνεται σε σημείο που ήταν παλιότερα ιχθυοτροφείο και η ομάδα ενημερώθηκε από πολίτη που γνώριζε τον βυθό της περιοχής.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη βουτιά οι δύτες εντοπίζουν τα παγιδευμένα δίχτυα και ξεκινούν τη διαδικασία ανέλκυσης τοποθετώντας τους ασκούς ανέλκυσης. Ο κάθε ασκός δένεται και φουσκώνει μέσα στη θάλασσα. Στη συνέχεια ανεβαίνει προς την επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός αλιευτικού σκάφους ανασύρονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Με μια βουτιά εννέα εκπαιδευμένοι εθελοντές δύτες της  Ghost Diving Greece κατάφεραν να καθαρίσουν 400 κιλά δίχτυα ιχθυοτροφείου που ρύπαιναν τα τελευταία χρόνια το βυθό της Σαλαμίνας. 

Η ομάδα Ghost Diving Greece είναι μια ομάδα εθελοντών τεχνικών δυτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 2015 και συνδυάζουν την αγάπη τους για τις καταδύσεις με την προσφορά για το περιβάλλον.

Οι περιβαλλοντικές αυτές δράσεις γίνονται σε συνεργασία την Healthy Seas. Πρόκειται για μια περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα την Ολλανδία που ιδρύθηκε το 2013 και από το 2015 δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Η Healthy Seas στηρίζει, παράλληλα, τη βιώσιμη αλιεία ενώ παράλληλα οργανώνει και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά. 

Μια από τις πιο μεγάλες δράσεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα η Healthy Seas σε συνεργασία με την Ghost Diving πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην Κεφαλλονιά.

Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές τεχνικοί δύτες της Ghost Diving από όλη την Ευρώπη βούτηξαν στα 52 μέτρα στο ναυάγιο του υποβρύχιου Περσέας από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Οι δύτες επικεντρώθηκαν στον πυργίσκο διακυβέρνησης και στο μπροστινό εξωτερικό κύτος. Συνολικά ανακτήθηκαν 500 κιλά χαμένου αλιευτικού εξοπλισμού. 

Τα νάιλον δίχτυα ψαρέματος που ανασύρονται συνεχίζουν το ταξίδι τους για μια δεύτερη ζωή. Η Healthy Seas τα στέλνει σε ένα εργοστάσιο στην Σλοβενία και εκεί μετατρέπονται σε νήμα ECONYL® που αποτελεί τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, αθλητικά ρούχα ή χαλί. Το νήμα αυτό μπορεί να ανακυκλώνεται ξανά και ξανά.

Η Κωνσταντίνα Κωστούλα, υπεύθυνη εκπαίδευσης της οργάνωσης Healthy Seas ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ότι κάθε χρόνο στους ωκεανούς και τις θάλασσες εγκαταλείπονται σκόπιμα ή χάνονται 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων. Η Healthy Seas υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Οικονομίδη, μέλος Ghost Diving η δράση έχει αγκαλιαστεί από τους ψαράδες, που ειδοποιούν για την ύπαρξη διχτυών. Όπως είπε, παλαιότερα οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν βαμβακερά δίχτυα, που αν έμεναν στη θάλασσα μετατρεπόταν σε ύφαλο. Όμως τα νάυλον δίχτυα είναι σημαντικά φθηνότερα, αλλά το πλαστικό τους μένει για πάντα στο βυθό. 

Η ομάδα έχει πάνω από δέκα άτομα και μεγαλώνει με νέους δύτες. Η συνδρομή των πολιτών στον εντοπισμό διχτυών στο βυθό είναι πολύτιμη, ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να επιχειρούν την ανάσυρση των διχτυών άνθρωποι που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Qqlhd2MtHNw[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος