Καμία παραχώρηση στην κυριαρχία μας διαμηνύει από την Κάσο ο Γιώργος  Γεραπετρίτης

Από την Κάσο που θυμάται το ολοκαύτωμα της σφαγής 3.000 κατοίκων από τους Τουρκαλβανούς το 1824, ο υπουργός επικρατείας Γιώργος  Γεραπετρίτης έστειλε μήνυμα σε κάθε επιβουλέα: «Οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε θεωρήσει ότι μπορεί να επιβουλεύεται ελληνική γη θα βρίσκει απέναντι του ομόθυμα τον ελληνισμό. Καμία παραχώρηση στην κυριαρχία μας. Θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά». Επίσημη Δοξολογία τελέστηκε το πρωί στην Μητρόπολη του Αγίου Σπυρίδωνα, κλίνοντας ουσιαστικά τις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης. Η εικόνα τοπόσημο «Παναγία Του Ολοκαυτώματος», που φυλάσσεται στην εκκλησία μαρτυρά την βαρβαρότητα των εισβολέων, πριν από 197 χρόνια.

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ μελέτησε τους λόγους των καταστροφών των στόλων και των στρατιών του και επεξεργάστηκε ένα σχέδιο ολοκληρωτικής επίλυσης εναντίον των επαναστατημένων. Θα παρέλυε τους Έλληνες με τον τρόμο. Επέλεξε  τα Ψαρά και τον Κάσο ως πρώτους στόχους της επιθέσεως του. Ήταν οι πιο εκτεθειμένοι ναυτικοί σταθμοί των Ελλήνων. Τα πλοία τους, δεκαπέντε ιστιοφόρα και σαράντα μικρότερα σκάφη, προκαλούσαν τις πιο εκτεταμένες απώλειες στους Τούρκους και η καταστροφή τους θα ήταν πιο δημοφιλής στον τουρκικό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη νίκη.

Την νύχτα της 19ης Ιουνίου 1824 και παρά την αντίσταση των κατοίκων, ο αιγυπτιακός στόλος με περίπου 45 πλοία, που στάλθηκαν από τον Μεχμέτ Αλί Πασά έκανε γιουρούσι στην Κάσο. Με τρεις φρεγάτες και δέκα καΐκια έφτασαν οι περίπου 3.000-4.000 τουρκαλβανοί με επικεφαλής τον Αλβανό Hussein Bey Djeritlee, και τον ναύαρχο Ismael Gibraltar πασά.  Κατέλαβαν το νησί την ώρα που οι υπερασπιστές του κοιμόντουσαν, επιδεικνύοντας την γνωστή βαρβαρότητα. Στους Αλβανούς επετράπη για είκοσι τέσσερις ώρες, να λεηλατήσουν, να μαζέψουν λεία και σκλάβους. Από τους 7.000 κατοίκους, άλλοι σφαγιάστηκαν και άλλοι πήραν τον δρόμο για τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι άντρες που μπορούσαν να φέρουν όπλα σκοτώθηκαν χωρίς έλεος. Την ίδια τύχη είχαν και οι ηλικιωμένες γυναίκες. Οι νέες γυναίκες και τα παιδιά, που θεωρήθηκαν κατάλληλα για την αγορά σκλάβων της Αλεξάνδρειας, μεταφέρθηκαν στα πλοία.[1]

[1] George Finlay, History of the Greek Revolution Vol. II, σσ. 45-48

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος