«Καινοτόμο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη Μύκονο – Βάζει “Φρένο” στις αυθαιρεσίες»

Καινοτόμο και μακρόπνοο χαρακτήρισε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη Μύκονο ο Σπύρος Αποστόλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Χωροταξικού Σχεδιασμού στο Δήμο Μυκόνου και δημοτικός σύμβουλος στο νησί. «Θα είναι από τα κρισιμότερα που έχουν γίνει για τον πολεοδομικό χωροταξικό σχεδιασμό στη χώρα μας» υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε στη Μύκονο επίκειται αλλαγή. Έχει προκηρυχθεί ένα καινοτόμο και πάρα πολύ μακρόπνοο σχέδιο πολεοδομικού σχεδιασμού, το οποίο ονομάζεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το οποίο έρχεται να αναλογήσει παθογένειες του παρελθόντος, να εντοπίσει τα προβλήματα του παρόντος και να σχεδιάσει λύσεις και στόχους για 50 χρόνια μπροστά. Αυτό είναι όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας κ. Μπακογιάννης ένα σχέδιο εθνικής σημασίας και είναι εθνικής σημασίας διότι ενώ γίνεται πιλοτικά για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, μόλις γίνει προεδρικό διάταγμα, εφόσον ελεγθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά καλούνται 250 δήμοι στην Ελλάδα να εφαρμόσουν ειδικά πολεοδομικά σχέδια»

Όπως επισήμανε «τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια δεν μπορούν να συσχετίζονται με τα τεκταινόμενα των ημερών» αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου αλλά και βιαιοπραγίες σε βάρος και άλλων υπαλλήλων όπως επισήμανε.

Όσο για το κατά πόσο κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια σε αυθαιρεσίες για την ανάπτυξη του νησιού , απάντησε πως υπάρχει διαφοροποίηση «του τι είναι επιχείρηση του Μυκονιάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το τι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι μια διαφοροποίηση, η οποία εμείς ζητούμε με πάγια και διαρκή αιτήματα μας προς την οργανωμένη πολιτεία να αναφέρονται οι υπηρεσίες στις πραγματικές ανάγκες της Μυκόνου».

Όπως ενημέρωσε «η Μύκονος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία του -21 απαριθμεί 12.700 κάποιους κατοίκους. Στην πραγματικότητα διαχειρίζεται 200.000 ανθρώπους το καλοκαίρι. Συνεπώς οι υπηρεσίες πρέπει να είναι στελεχωμένες. Όταν υπάρχει παρουσία του κράτους διά των υπηρεσιών του στο νησί που να αναφέρονται στους 200.000 ανθρώπους, τότε ο καθένας θα σκεφτεί δύο, τρεις και τέσσερις φορές εάν θα πάει αυτοβούλως να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι επιτρεπτό. Η Μύκονος από το 2005 έχει χωροταξικό, τις λεγόμενες ζώνες οικιστικού ελέγχου, οι οποίες θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι είναι από τις πιο σκληρές πολεοδομικές ρυθμίσεις σε όλη την Ελλάδα. Στη Μύκονο δεν κάνει οποιοσδήποτε ό,τι θέλει. Είναι πάρα πολύ σκληρό το πλαίσιο το οποίο ακόμα και τώρα εφαρμόζεται».

Καταλήγοντας σημείωσε πως «Με το νέο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο επίκειται αλλαγή με ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο έναντι των αυθαιρεσιών»


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος