Κ. Υφαντής στο Πρώτο για το ταξίδι του Έλληνα ΠΘ στις ΗΠΑ: Άποψή μου είναι ότι θα αποφευχθεί η «τουρκοποίηση» της επίσκεψης (audio)

«Η επίσκεψη αυτή, σε αυτή την συγκυρία και με τους όρους που γίνεται, η ομιλία στο Κογκρέσο που είναι πολύ σπάνιο για οποιονδήποτε ηγέτη, οι συναντήσεις που θα έχει κυρίως με ηγεσίες και μέλη πανίσχυρων επιτροπών του Κογκρέσου πέρα από την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι η σφραγίδα, το επιστέγασμα της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής.

«Τα περισσότερα από αυτά που θέλει η Ελλάδα, είναι πράγματα που θέλει να επιβεβαιώσει, πάρα πολλά τα έχουμε ήδη κερδίσει, δηλαδή έχει ήδη αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ, τουλάχιστον τώρα, θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την πλευρά της γης, με την εξαίρεση του Ισραήλ όπου εκεί οι σχέσεις είναι τελείως διαφορετικές. Οι ΗΠΑ, μετά από δεκαετίες που έπαιζαν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα με την Τουρκία, τα τελευταία χρόνια παίρνουν σαφώς το μέρος της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

Η αφετηρία όλων των συζητήσεων, εκτιμά ο ίδιος, θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ζήτημα της Ρωσίας, το ζήτημα της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Άποψή μου είναι ότι θα αποφευχθεί η «τουρκοποίηση» της επίσκεψης. Οι ΗΠΑ ξέρουν τα ζητήματα, φυσικά θα τεθούν, θα εξεταστούν τακτικές και στρατηγικές του πως χειριζόμαστε την Τουρκία χωρίς να την χάσουμε, γιατί είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χαθεί η Τουρκία για την δύση, τουλάχιστον όσο αυτό είναι εφικτό. Αν εμείς πάμε με μια πολύ πολωμένη ατζέντα είναι σίγουρο ότι θα κλείσουν τα αυτιά τους. Άρα είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία να εκμεταλλευτεί κανείς την στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον χωρίς να εξαρτώνται τα πάντα από την Άγκυρα και την σχέση της με τις ΗΠΑ» επισήμανε ο κ. Υφαντής.

Για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα στήσει σκηνικό που θα θυμίζει Αιγαίο

Αναφορικά με την δρομολόγηση της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις τουρκικές ενστάσεις, ο κ. Υφαντής υπογράμμισε ότι «έχει αλλάξει η κατάσταση» και αυτό είναι αποτέλεσμα του φόβου που νιώθουν αυτές οι χώρες απέναντι στην Ρωσία. «Οι χώρες αυτές ξέρουν πάρα πολύ καλά την Ρωσία, έχουν ζήσει με την Ρωσία πάρα πολλά χρόνια, η Φινλανδία ειδικά ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα που η εξωτερική της πολιτική ήταν δεσμευμένη, ήταν σχεδόν μια ημικυρίαρχη χώρα. Ξέρουν πολύ καλά τι είναι ρωσικός αναθεωρητισμός, δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία ή λόγω της συγκυρίας, υπάρχει ανασφάλεια και φόβος. Το ότι αυτό μπορεί να οξύνει την  κατάσταση ή να προκαλέσει μια μεγαλύτερη αντίδραση της Ρωσίας είναι πολύ πιθανόν αν κάποιος αναλύσει σε βάθος τα πράγματα θα δει ότι η Ρωσία έχει λίγες εναλλακτικές να αντιδράσει, εκτός αν αποφασίσει να αιματοκυλήσει τον πλανήτη. Θα αυξήσει την ένταση, μπορεί να αποσύρει τους πρεσβευτές της από τις δύο χώρες ή να στήσει σκηνικό που θα θυμίζει το Αιγαίο, δηλαδή παραβιάσεις του εναερίου χώρου ή χωρικών υδάτων, μεγάλες ασκήσεις στρατιωτικές πολύ κοντά στα σύνορα, αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς είναι ευθύνη της Ρωσίας αυτό που συμβαίνει», κατέληξε ο κ. Υφαντής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος