Κ. Υφαντής στο Πρώτο για τη δήλωση Ακάρ: Το ζήτημα δεν είναι η τουρκική θέση, αλλά το ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο (audio)

«Το ζήτημα δεν είναι η τουρκική θέση επί της ουσίας, αλλά το ότι η Τουρκία το λέει απειλώντας με πόλεμο», δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με το Βασίλη Αδαμόπουλο, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο.

«Εάν ήταν μία διαφορά μεταξύ δύο κρατών, οι οποίες έχουν εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες δεν βλέπουν και μιλάω τώρα κυρίως για την Τουρκία με αυτόν τον εχθρόλάγνο τρόπο την Ελλάδα, την Κύπρο, ενδεχομένως και άλλες χώρες στην περιοχή, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μία διαφορά μεταξύ δύο χωρών για την οριοθέτηση δεν τη λύνουμε μεταξύ μας με διαπραγματεύσεις, πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως το πρόβλημα είναι ότι τίθεται σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά αναθεωρητικό, τοξικό, το οποίο από τον πρόεδρο Ερντογάν έχει πάρει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Αν η Τουρκία αύριο έλεγε εντάξει, πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για να μας πει το Διεθνές Δικαστήριο τι επήρεια έχει, είναι σίγουρο ότι η απόφαση ενός δικαστηρίου θα ήταν κοντύτερα στις τουρκικές θέσεις παρά στις ελληνικές», εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ο κ. Υφαντής τόνισε ότι εαν η Τουρκία ήταν ένα κράτος το οποίο δεν απειλούσε ότι θα καταλάβει νησιά και δεν πίεζε με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά λόγω της στρατιωτικοποίησης τότε θα ήταν τελείως διαφορετική η συζήτηση. Ωστόσο, υπάρχει ένας γείτονας, ο οποίος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, δεν μπορεί να συζητήσει, αμφισβητεί όλο το δίκαιο της θάλασσας, δεν το έχει υπογράψει και απειλεί με κάθε τρόπο.

«Όταν η Τουρκία απειλεί με πόλεμο θα πρέπει κάποιος να είναι εγκληματικά αφελής να μην το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του»

Ο κ. Υφαντής επισήμανε ότι όταν η Τουρκία απειλεί με πόλεμο θα πρέπει κάποιος να εγκληματικά αφελής για να μην το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, ειδικά για μία χώρα η οποία έχει χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της δύναμη σε τρία μέτωπα Λιβύη, Βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία. «Δυστυχώς νομίζω ότι με τέτοια ρητορική θα συνεχίσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι ίσως οι εκλογές είναι ένα όριο όχι γιατί η τουρκική ατζέντα έχει διαμορφωθεί για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά γιατί στην παρούσα συγκυρία με την πολιτική επιβίωση του προέδρου Ερντογάν αμφίβολη, είναι ελκυστική αυτή η οξύτητα για να έχει ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση στο εσωτερικό», εκτίμησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος