Κ. Υφαντής (διεθνολόγος) στο Πρώτο: Σε διπλωματικό επίπεδο με την Τουρκία βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης- Δεν πρόκειται πια για ένταση (audio)

Το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση του προέδρου Ερντογάν απέναντι στην χώρα μας να περάσει από το επίπεδο της προκλητικής ρητορικής στην πράξη, άφησε ανοιχτό και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορώ να αποκλείσω γιατί κάθε μέρα που περνάει και εκπέμπεται από την Άγκυρα κάποια μορφή δήλωσης ή ανακοίνωσης λέμε ότι η Τουρκία ξεπερνάει τα όρια και όντως τα πράγματα τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν πρόκειται πια για ένταση, σε διπλωματικό επίπεδο με την Τουρκία βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης και αναρωτιέται κανείς σε άλλες περιπτώσεις αν θα υπήρχαν ακόμη διπλωματικές σχέσεις» ανέφερε .

«Είναι τέτοια η κατάσταση που σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής.

Συγκρίνοντας την σημερινή κατάσταση με το «θερμό» καλοκαίρι του 2020, όταν οι δύο στόλοι έφτασαν ο ένας απέναντι στον άλλο και είχαμε την λεγόμενη επακούμβηση, τότε όλα αυτά έγιναν σε μια περιοχή που ήταν μη οριοθετημένη, σημείωσε ο κ. Υφαντής. «Παράνομη βεβαίως η Τουρκία χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν υπήρχε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, υπήρχε σφετερισμός δικαιωμάτων που δεν ανήκαν στην Τουρκία. Αυτό το οποίο συμβαίνει πάνω από χρόνο, από τότε που δημοσιοποιήθηκαν οι επιστολές που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ και η σύνδεση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά είναι τελείως διαφορετική κατάσταση.

Σχετικά με τις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας και το γεγονός ότι οι τουρκικές τράπεζες διακόπτουν την σύνδεσή τους με το ρωσικό σύστημα πληρωμών, ο κ. Υφαντής επισήμανε ότι το καθεστώς Ερντογάν αρχίζει να αντιλαμβάνεται πια ότι τα πράγματα αρχίζουν να στενεύουν πολύ μετά τις κινήσεις του προέδρου Πούτιν και ότι τα περιθώρια για να ισορροπεί σε δύο βάρκες, σιγά σιγά μειώνονται. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε να πολωθεί τόσο πολύ το παγκόσμιο σκηνικό αλλά εν πάση περιπτώσει ξεκινάει η Τουρκία από κινήσεις που είναι σχετικά ανώδυνες, όπως την αναστολή της συμμετοχής των τουρκικών τραπεζών στο σύστημα Mir. Είναι μια ένδειξη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο παντού μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και την ίδια στιγμή μια κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ, εάν υποψιάζονται στην Άγκυρα ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν βαίνουν ολοταχώς προς πλήρη απομόνωση μετά τα τεκταινόμενα στην Σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης όπου Κίνα και Ινδία πήραν σαφείς αποστάσεις από την Ρωσία» προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για ένα «ατύχημα», ο κ. Υφαντής σημείωσε ότι υπάρχει πάντα φόβος για ένα λάθος στο Αιγαίο.  «Ακόμα και στις καλύτερες εποχές θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα. Αυτό που φοβάμαι τώρα είναι ότι αν συμβεί κάτι και δεν είναι σκόπιμο, θα ξεφύγει από τον έλεγχο γιατί δεν επικοινωνούμε καθόλου με την άλλη πλευρά» υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος