Κ. Υφαντής: Δε θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα θερμό επεισόδιο – Η Τουρκία διαμορφώνει το σκηνικό (video)

«Είναι πια καιρός να αποδεχτούμε ότι την κανονικότητα στην ελληνοτουρκικές σχέσεις τη διαμορφώνει ο Ερντογάν» δήλωσε στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο ο Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου, εκτιμώντας ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί για μήνες.

Μιλώντας για την προκλητική ρητορική της Τουρκίας ο κ. Υφαντής υπενθύμισε ανάλογες σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος διαφόρων ηγετών. «Μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία ο κ. Ερντογάν έχει ταυτίσει το δικό του καλό και τη δική του ανάλυση με την τουρκική».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πώς για ότι συμβαίνει στην Τουρκία υπεύθυνος είναι ο Ερντογάν και «δε θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα θερμό επεισόδιο, δηλαδή μια σκόπιμη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό είναι στους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών σχέσεων «ο Ερντογάν παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση θέλει να εγκλωβίσει όλη τη δημόσια συζήτηση σε αυτό το πεδίο για να μη συζητάει άλλα ζητήματα».

Και όπως εκτίμησε, τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο: «Βλέπω να συνεχίζεται η ένταση. Να βγαίνουν πάλι ερευνητικά σε περιοχές που θα μας ενοχλήσουν πάρα πολύ και δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε στρατιωτικά». Εξήγησε μάλιστα, ότι η Τουρκία επειδή είναι επιτιθέμενη την ελληνοτουρκική δυάδα, είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά. «Είναι εκείνη που διαμορφώνει το σκηνικό. Έχει καταφέρει να μεταφέρει το αφόρητο δίλημμα της κλιμάκωσης σε εμάς», ανέφερε σχετικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος