Κ. Χατζημπίρος στο Πρώτο για αγροτικές κινητοποιήσεις: Η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική πιέζει τους αγρότες να αλλάξουν-Αυτοί αντιστέκονται-Για αυτό έχουμε και αυτές τις εξάρσεις (audio)

Με αφορμή τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του Εξωτερικού, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στο Θανάση Γεωργακόπουλο και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις», όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Κίμων Χατζημπίρος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Αρθρογράφος, Συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα είχε εργαστεί ως Ερευνητής στη Γαλλία, ως μελετητής περιβαλλοντικών θεμάτων στην Ελλάδα ενώ συμμετείχε και στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «η αγροτική δραστηριότητα έχει μια συμπάθεια στο μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, διότι θεωρείται μια αθώα φυσική δραστηριότητα, πράγμα που βέβαια δεν ισχύει. Η μοντέρνα γεωργία ρυπαίνει και έχει διάφορες επιπτώσεις. Επομένως, η συμπάθεια της κοινής γνώμης κάνει και τις κυβερνήσεις να είναι πιο θετικές. Από την άλλη βέβαια, η αγροτική δραστηριότητα, (γεωργία και κτηνοτροφία) παράγουν τρόφιμα και ένα σωρό άλλα χρήσιμα προϊόντα. Είναι απολύτως απαραίτητες σε μια σύγχρονη κοινωνία και δεν μπορεί, ας πούμε, η Ευρώπη να ξεχάσει την αγροτική της δραστηριότητα και να τα εισάγει όλα από αλλού. Πρέπει να παράγει η ίδια και για ένα πρόσθετο λόγο, για να διατηρεί το αγροτικό της τοπίο. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, φτιάχτηκε αυτή η κοινοτική αγροτική πολιτική».

Έπειτα, ερωτηθείς για το θέμα το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει το εξής «οι Ευρωπαίοι αγρότες και φυσικά και οι Έλληνες αντιστέκονται στις αλλαγές. Αντιστέκονται και για οικονομικούς λόγους γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος των αλλαγών, αλλά και διότι γενικώς έχουν μια πιο παραδοσιακή θεώρηση των πραγμάτων και δυσπιστούν προς τις καινοτομίες. Η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική συνεχώς αλλάζει τα τελευταία χρόνια προς πιο φιλο-περιβαλλοντική κατεύθυνση για να μειώσει τη ρύπανση από τα φυτοφάρμακα, από τα λιπάσματα, τη σπατάλη του νερού και βέβαια τώρα το μεγάλο πρόβλημα των αερίων θερμοκηπίου. Να σημειώσουμε ότι η αγροτική παραγωγή ευθύνεται ίσως και για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή είναι πολύ σοβαρή η συμβολή της. Πιέζει λοιπόν, η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική τους αγρότες να αλλάξουν. Τους πιέζει με οικονομικά κακό τρόπο και με διάφορους κανονισμούς. Και οι αγρότες αντιστέκονται. Αυτό συμβαίνει χρόνια και κάθε τόσο έχουμε κάποιες εξάρσεις, όπως αυτή που ζούμε στις μέρες μας».

Όλη η συνέντευξη του κ. Χατζημπίρου ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος