Κ. Τζαβάρας στο Πρώτο: Η βενζίνη ακριβαίνει και για τους πλούσιους και για τους φτωχούς – Μακρά και δύσκολη η πορεία προς τις εκλογές (audio)

«Η βενζίνη ακριβαίνει κα φτάνει σε πολύ μεγάλα ύψη, και αυτό αφορά και τους φτωχούς και τους πλούσιους», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

Για την άρνηση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το κύμα της ακρίβειας, το οποίο – όπως είπε – «μπορεί να είναι προσωρινό, αλλά θα κρατήσει πάρα πολύ από ότι φαίνεται». «Νομίζω ότι τα υπουργικά κλιμάκια της κυβέρνησης, έχουν υποχρέωση το ζήτημα αυτό να το αντιμετωπίσουν και πιστεύω ότι θα το αντιμετωπίσουν. Και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και από τις συζητήσεις στη Βουλή, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι από τις πολύ μεγάλες πρόνοιες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας», υπογράμμισε.

Για τις πολιτικές εξελίξεις, εκτίμησε ότι «από την τελευταία συζήτηση στη Βουλή, όλοι λένε ότι έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο, η οποία όμως κατά τη δήλωση του πρωθυπουργού, δυστυχώς θα διαρκέσει  πάρα πολύ. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά συνεχώς εκλογές και δημιουργείται ένα κλίμα πόλωσης με ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πορεία για τις εκλογές θα είναι μακρά, αλλά και δύσκολη». «Δεν το ξέρω, ούτε μπορώ να προφητεύσω εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Μένω στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει στα χέρια του και στο μυαλό του το ακριβές χρονικό σημείο που θα κάνει τις εκλογές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα σενάρια και τα δημοσιεύματα περί δημιουργίας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό τεχνοκράτη, ο κ. Τζαβάρας επισήμανε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους τεχνοκράτες. «Γίνεται μια σύγχυση, η οποία δυστυχώς αποκτά οπαδούς και στο χώρο της πολιτικής. Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή είναι κάποιος πολιτικός επιστήμονας, ή καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης, ή οικονομολόγος, μπορεί να ασκήσει πολιτική καλύτερα από εκείνον που ο λαός εκλέγει να ασχοληθεί με την διαδικασία. Η πολιτική δεν είναι επιστήμη, από τότε που οι άνθρωποι στην επινόησαν ως αναγκαία μέθοδο διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων της πόλης, είναι Τέχνη», εξήγησε.

Για τη συγγνώμη του πρωθυπουργού προς τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», ο βουλευτής της ΝΔ, παραδέχθηκε ότι «φυσικά και δεν αρκεί μια συγγνώμη για να δώσει άφεση στην πολιτική ευθύνη, αλλά και η πολιτική ευθύνη κάτι πρέπει να γνωρίζει από συγγνώμη. Τα πράγματα δεν είναι “μαύρο ή άσπρο”».

«Δηλαδή, οπωσδήποτε έχουμε πάει ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με εκείνα τα φαινόμενα της πολιτικής ευθύνης που στο παρελθόν οι ηγέτες δεν έπαιρναν το θάρρος απέναντι στον λαό να ζητήσουν μια συγγνώμη. Σε σχέση με αυτό, νομίζω ότι σήμερα έχουμε μια πρόοδο. Βεβαίως η συγγνώμη δεν μπορεί να είναι η πλήρης και ολοσχερής απαλλαγή από την ευθύνη του ηγέτη, των πολιτικών. Για αυτό και ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προχωρήσουμε στην έρευνα και στον καταλογισμό των ευθυνών. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν γίνεται ούτε μια συγγνώμη, ούτε με μια μονοκονδυλιά. Χρειάζεται μια έρευνα και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει το ανάλογο πόρισμα», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν διανύουμε την εποχή του «μεταρρυθμιστικού λαϊκισμού», αντέτεινε ο ίδιος θα ήθελε να ζούμε στην εποχή του «αμιγούς μεταρρυθμιστικού φιλελευθερισμού, γιατί εκ πεποιθήσεως είμαι υπέρ της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

«Εάν αυτές οι τρεις αρχές κυριαρχούν σε μια κοινωνία μέσω της πολιτικής, τότε είναι βέβαιο ότι θα αγγίξουμε την ευδαιμονία, διότι στόχος όλων των πολιτικών συστημάτων είναι η ευημερία των ανθρώπων. Όπου τα πράγματα δεν πατάνε στις 3 αυτές αρχές, υπάρχουν φαινόμενα που ο καθένας τα εκμεταλλεύεται με το δικό του πολιτικό ιδίωμα. Άλλοι ως λαϊκιστές, άλλοι ως δημαγωγοί, άλλοι ως αυταρχικοί και άλλοι ως ολοκληρωτικοί. Και εκεί αναπτύσσονται οι πολιτικές συγκρούσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να βελτιώνεται και το πολίτευμα και το μυαλό των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη ΝΔ, σημείωσε ότι το κόμμα δεν έχει χάσει καθόλου τον ιδεολογικό του «βηματισμό», απλώς «έχουν μια αμηχανία αυτοί που βλέπουν τη ΝΔ να προοδεύει πολιτικά σε πείσμα των καιρών, και να μακροημερεύει ιδεολογικά». Όπως είπε, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αλλάξει την ιδεολογική του φυσιογνωμία. «Είναι ίδια και απαράλλακτη από την ημέρα που την ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος είπε ότι ιδεολογικά κινείται μεταξύ της μετριοπαθούς Δεξιάς και τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει ο φιλελευθερισμός, η ιδεολογία που είναι απέναντι στον κρατισμό, στον σοσιαλισμό, στον ολοκληρωτισμό, στον αυταρχισμό, στον βοναπαρτισμό και σε όλες αυτές τις μορφές που δεν στηρίζοντας στις 3 αρχές που σας είπα», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος