«Η Κίνα είναι χώρα κλειδί και δεν είναι τώρα κλειδί σε αυτό το τρίγωνο ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας, έχει υπάρξει ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Πιστεύω ότι και σήμερα ισχύει το ίδιο. Δεν πιστεύω ότι η Κίνα θα δώσει ανοιχτά τουλάχιστον, εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια, μπορεί όμως να δώσει οικονομική βοήθεια– όπως δίνει και η Ευρώπη με το να μην κλείνει την παροχή του φυσικού αερίου- μπορεί να βρει τρόπους να δώσει μια οικονομική ανάσα στον Πούτιν, αυτό δεν το αποκλείω» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Λέκτορας Κινεζικών Σπουδών του King’s College London Κωνσταντίνος Τσιμώνης.
«Στην πιο σημαντική παράμετρο, την σχέση ΗΠΑ-Κίνας, βλέπουμε το αποτέλεσμα των λεονταρισμών του Τραμπ και της έλλειψης πολιτικής αποφασιστικότητας των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να πάρουν μία ρεαλιστική απόφαση για αποκλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είτε το θέλουν είτε όχι. Η Κίνα είναι ο άλλος πόλος του παγκόσμιου καπιταλισμού, είναι η πρώτη, η δεύτερη, ανάλογα πώς το μετράει κανείς οικονομία, η οικονομία με την αμερικανική είναι αλληλένδετες, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται αυτή την σχέση. Ξεκινώντας με την ίδια παραδοχή βλέπουμε ότι το ίδιο ισχύει και τελικά σε θέματα ασφαλείας. Αν η Αμερική θέλει να συνεχίσει να έχει ηγεμονικό ρόλο πρέπει να μπορεί να συνεννοηθεί με την Κίνα και για τα διάφορα μέτωπα στην ανατολική Ασία αλλά και την Ρωσία, πρέπει να είναι σε μια ανοιχτή επικοινωνία. Αν δεν είναι, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και αντίθετα μιλάμε για εμπορικό πόλεμο και εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες μας είχε συνηθίσει ο Τραμπ, το μόνο που θα καταφέρει η Αμερική είναι να στρέψει την Κίνα στην Ρωσία. Αυτό θα είναι η μεγάλη διπλωματική ήττα των ΗΠΑ την οποία οι ίδιες την έχουν προκαλέσει» συνέχισε ο κ. Τσιμώνης.
Υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα για την Κίνα, επισήμανε ο κ. Τσιμώνης, αλλά σε θέματα ασφάλειας θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία από τις δύο πλευρές και αποκλιμάκωσης της έντασης. «Έχουν περάσει μια δεκαετία οι αμερικανοί να χτίζουν την Κίνα ως αντίπαλο, την στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Γεωργία, στην Ουκρανία, ξαναεισβάλλει τώρα, εκβιάζει ακόμα και νατοϊκές χώρες, ξέρουμε ότι έχει κάνει κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες σχετίζονται και με τις εκλογές του 2016 και με το δημοψήφισμα του Brexit. Βλέπουμε από την μία, μια χώρα που έχει αυξανόμενες δυνατότητες όπως είναι η Κίνα, σε οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, από την άλλη μια χώρα που δεν είναι καν στους G7, γιατί η Ρωσία πέρα της μεγάλης της έκτασης, ως οικονομία είναι μεσαίου μεγέθους, όμως λόγω της τεράστιας στρατιωτικής της δύναμης και της θέλησής της να την χρησιμοποιεί, εμείς δεν αναγνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος στην δύση, που ήταν και παραμένει η Ρωσία» τόνισε ο κ. Τσιμώνης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος