Κ. Τούτουζας, καρδιολόγος: Ποια είναι τα καρδιολογικά προβλήματα που δημιουργεί το σύνδρομο long covid (video)

Για τις επιπτώσεις του συνδρόμου Long Covid που ταλαιπωρεί για καιρό τους ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ.

«Αυτό που μαθαίνουμε τώρα από τις καινούργιες μελέτες είναι ότι αυτοί οι οποίοι πέρασαν πιο βαριά και είχαν επιπλοκές, προφανώς έχουν περισσότερες μακροχρόνιες επιπλοκές και με την καρδιά δυστυχώς» ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να αναφέρουν άμεσο στον προσωπικό γιατρό τους ή στον καρδιολόγο τους τα όποια ανησυχητικά συμπτώματα.

Μιλώντας για τις ενδείξεις που πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό εξήγησε ότι η κούραση ή μια παρατεταμένη αδυναμία και ενδεχομένως κάποια αρρυθμία είναι από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα του συνδρόμου.

«Αυτοί οι οποίοι είχαν πρόβλημα ούτως ή άλλως παρακολουθούνται. Σε αυτούς όμως που προκύπτει κάποιο νέο θέμα (πχ. καρδιολογικά) προφανώς  θα πρέπει να εξεταστούν και από καρδιολόγο. Στα καρδιολογικά προβλήματα που εντοπίζουμε δεν έχει σχέση με την ηλικία» ανέφερε ο κ. Τούτουζας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ακούμε το σώμα μας γιατί δίνει μηνύματα.

Aνάμεσα στα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται στους ασθενείς είναι: ο πόνος στο στήθος αλλά και πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, η δυσκολία αναπνοής, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης και η γενική κόπωση και αδυναμία.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος