Κ. Σκρέκας στο Πρώτο: Η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος αφορά όλα τα νοικοκυριά-Προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους (audio)

Σχολιάζοντας την χθεσινή αντιπαράθεση στην Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, τα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος και την ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της και το ΑΕΠ της έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα για να επιδοτήσει και τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω του επιδόματος θέρμανσης και με την οριζόντια έκπτωση 15% στο αέριο», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τιμολόγια ρεύματος από επαγγελματίες, μάλιστα με πολύ μεγάλη κατανάλωση, της τάξης των 3000€-4000€/μήνα, ενώ δεν παρουσίασε κανέναν λογαριασμό ρεύματος οικιακού τιμολογίου ενός μέσου νοικοκυριού, που μένει σε ένα σπίτι 100-120 τ.μ.. Αυτό που έχουμε ανακοινώσει είναι ότι προτεραιότητα στην προστασία έχουν οι πιο ευάλωτοι, που είναι οι οικογενειάρχες που αγοράζουν ενεργειακές υπηρεσίες, αγοράζουν ρεύμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για να θερμάνουν το σπίτι τους και διαχωρίζουμε αυτούς από την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου ένας επαγγελματίας αγοράζει ενεργειακές υπηρεσίες γιατί είναι ένα στοιχείο του κόστους της υπηρεσίας ή του προϊόντος που παρέχει προσδοκώντας το κέρδος. Ο οικογενειάρχης δεν μπορεί να μεταφέρει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποιον επόμενο κρίκο της αλυσίδας».

Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, είναι να σταθεί δίπλα σε όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που είναι συνδεδεμένοι στην χαμηλή τάση, με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες. Ένα μέσο νοικοκυριό για τον Σεπτέμβριο θα έχει μια επιδότηση 9€, για τον Οκτώβριο 18€ και για Νοέμβριο και Δεκέμβριο 39€ μηνιαίως. Σε αυτούς που έχουν λάβει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον Οκτώβριο και μετά, η επιδότηση ήδη έχει ενσωματωθεί στις χρεώσεις των παρόχων και επιπλέον η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να απορροφήσει ένα κομμάτι της ανατίμησης.

Επιπλέον, δημιουργείται μια έκτακτη γραμμή ενεργειακής ανάγκης, «ένας πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός όπου ένα νοικοκυριό τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες τις παγωμένες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, που είναι δυστυχώς σε δυσχερή κατάσταση, που έχει κοπεί το ρεύμα, δεν έχει πετρέλαιο, δεν είναι συνδεδεμένος στο φυσικό αέριο, παίρνει τηλέφωνο σε αυτό το 5ψήφιο νούμερο έκτακτης ανάγκης και τις επόμενες ώρες επανασυνδέεται το ρεύμα στο σπίτι του, πληρώνουμε το κόστος επανασύνδεσης και ένα μεγάλο κομμάτι από τις οφειλές μέσα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης που έχουμε συστήσει και έχουμε διαθέσει 40 εκατ. ευρώ ακριβώς για αυτό τον σκοπό» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Αναφορικά με την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα περί εκχώρησης της ΔΕΗ και επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», ο κ. Σκρέκας αντιπαρέβαλε πως επί ημερών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΔΕΗ είχε γράψει 2,5 δισ. ζημιές μέσα στην διετία 2018-2019 και η μετοχή της είχε φτάσει στο 1€, ενώ σήμερα είναι στα 10€.  «Έχει δεκαπλάσια αξία σήμερα και βέβαια αν συνέχιζε έτσι η ΔΕΗ θα είχε χρεωκοπήσει, εάν συσσώρευε 1 δισ. ζημιές κάθε χρόνο και δεν θα μπορούσε σήμερα να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι θα πουλήσει το 17%. Εμείς δεν πουλήσαμε το 17% σε έναν στρατηγικό επενδυτή, αλλά η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε πολλούς επενδυτές, σε μικρούς μετόχους, πολλοί από τους οποίους είναι και έλληνες. Το ελληνικό δημόσιο έχει πάρει την απόφαση να κρατήσει το 34% για να έχει απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, να έχει καταστατική μειοψηφία και να ορίζει και την διοίκηση της εταιρείας, προστατεύοντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και τον χαρακτήρα της εταιρείας».

Τώρα η ΔΕΗ μπορεί να είναι μια ισχυρή εταιρεία, είπε τέλος ο κ. Σκρέκας, «ένας εθνικός πρωταθλητής που θα επεκταθεί στα Βαλκάνια, που θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και θα παρέχει χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος