Κ. Ρόκας στο Πρώτο για ομόφυλα ζευγάρια: Σημαντικά τα βήματα από πλευρά νομοθεσίας-Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν πιο σύντομα (audio)

Για το τι ισχύει όσον αφορά τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη γενικότερα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, o Κώστας Ρόκας, Επίκουρος Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «ZOIGR».

«Μιλάμε για τεκνοθεσία στην πραγματικότητα αντικαθιστώντας τον όρο υιοθεσία, θεωρώντας ότι ο πρώτος είναι πιο ορθός. Από εκεί και πέρα, στην πραγματικότητα έχουμε τη δυνατότητα θεμελίωσης συγγένειας με άτομα του ιδίου φύλου, είτε με υιοθεσία είτε με βάση τους κανόνες του οικογενειακού δικαίου σε περιπτώσεις που ένα ζευγάρι, είτε γυναικών, είτε ανδρών, καταφεύγει σε τεχνητή γονιμοποίηση ή σε κάποια άλλη μέθοδο, όπως η παρένθετη μητρότητα. Να σας πω δηλαδή ότι υπάρχει ένας αριθμός χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικός όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, που επιτρέπει ήδη σε ζευγάρια γυναικών την πρόσβαση σε τεχνητή γονιμοποίηση και το παιδί αυτό με τη γέννηση του έχει αυτόματα ως γονείς δύο γυναίκες. Ποιο είναι το θεμέλιο της συγγένειας; Η κοινή βούλησή τους να αποκτήσουν το παιδί και η συμμετοχή τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε προσπάθεια για να έρθει αυτό το παιδί στον κόσμο» δήλωσε ο κ. Ρόκας στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο.

«Όπως σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι, έτσι και στα ομόφυλα ζευγάρια με τη γέννηση του παιδιού κατόπιν δηλαδή προσφυγής στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης, έχει το παιδί δύο γονείς με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα, στο ζήτημα των ζευγαριών ανδρών η δυνατότητα απόκτησης παιδιών είναι με δύο τρόπους: είτε με υιοθεσία, είτε σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ζευγάρια τα οποία έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού που επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα και επιστρέφοντας στη χώρα της συνήθους διαμονής τους ζητάνε την υιοθεσία του παιδιού. Υπάρχουν επίσης και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική, η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και κάποιες άλλες έννομες τάξεις, οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση και στην παρένθετη μητρότητα. Και πάλι και σε αυτή την περίπτωση οι έννομες τάξεις επιτρέπουν την προσφυγή στην παρένθετη μητρότητα και σε ζευγάρια ανδρών και επιτρέπουν τη θεμελίωση γέννησης με τη γέννηση του παιδιού. Επομένως, τα ζευγάρια αυτά δεν μπαίνουν σε κάποια διαδικασία-αντίστοιχη με αυτή της υιοθεσίας ή της τεκνοθεσίας-αξιολόγησης πριν τη θεμελίωση» επισήμαινε ο κ. Ρόκας σχετικά με την τεχνητή γονιμοποίηση και την υιοθεσία.

«Όπως τα ομόφυλα ζευγάρια, έτσι και τα ετερόφυλα ζευγάρια χωρίζουν, διαφωνούν και μαλώνουν» σημείωσε ο κ. Ρόκας εν συνεχεία της συζήτησης συμπληρώνοντας το εξής: «υπάρχουν λοιπόν, περιπτώσεις και στο εξωτερικό όπου βλέπουμε ότι η βιολογική μητέρα, η νομικά αναγνωρισμένη, προσπαθεί να αποκλείσει την άλλη γυναίκα, η οποία μπορεί να έχει επενδύσει 5, 10 χρόνια από τη ζωή της, αλλά και κόπο, συναίσθημα στην ανατροφή αυτού του παιδιού και μπορεί να προσπαθεί να την αποκλείσει από κάθε δικαίωμα. Μπορώ να σας πω κιόλας ότι-υπό τη δικηγορική μου ιδιότητα-έχω περιπτώσεις διεθνούς απαγωγής παιδιών σε οικογένειες ιδίου φύλου. Τέτοια περιστατικά εμφανίζονται προφανώς και σε ετερόφυλες οικογένειες, αλλά στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών και λόγω των διαφόρων νομοθεσιών και της μη αναγνώρισης σε κάποιες έννομες τάξεις, βλέπουμε η βιολογική μητέρα να πηγαίνει σε μια άλλη έννομη τάξη προκειμένου να αποκλείσει από κάθε δικαίωμα την άλλη γονέα, η οποία έχει αφιερώσει και αυτή τη ζωή της στο παιδί, το οποίο φέρανε από κοινού στον κόσμο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα μείζον ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και αυτή είναι μια σημαντική ανάγκη, την οποία καλείται ο νομοθέτης να έρθει και να καλύψει».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να δούμε το επιχείρημα για τα δικαιώματα του παιδιού τόνισε «αυτή τη στιγμή, επειδή η Ελλάδα δεν είναι πρωτοπόρος τουλάχιστον στο ζήτημα των ομόφυλων οικογενειών, υπάρχει εμπειρία δεκαετιών από πάρα πολλές χώρες και υπάρχουν ήδη έρευνες, όχι μία περισσότερες έρευνες, οι οποίες εξετάζουν την ευημερία των παιδιών τα οποία έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες ίδιου φύλου. Εδώ λοιπόν τα δεδομένα τα οποία έχουμε είναι αρκετά σαφή και δείχνουν ότι η ευημερία, η ψυχική υγεία των παιδιών και η ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες που συγκροτούνται από δύο άτομα του ίδιου φύλου, δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τις υπόλοιπες οικογένειες που αποτελούνται από παιδιά που μεγαλώνουν με δύο γονείς διαφορετικού φύλου (…)».

«Η νομοθεσία ήδη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων και αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν όσον το δυνατόν πιο σύντομα» είπε στο τέλος ο κ. Ρόκας αναφερόμενος στη νομοθεσία, στα ομόφυλα ζευγάρια και στο θέμα υιοθεσίας παιδιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος