Κ. Πιτιλάκης στο Πρώτο: Πρωτοποριακό σύστημα του ΑΠΘ, προειδοποιεί για μέγεθος σεισμών και αναμενόμενες ζημιές – Πώς λειτουργεί (audio)

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που μπορεί να προειδοποιεί για το μέγεθος ενός σεισμού και τις αναμενόμενες ζημίες σε κτίρια ή σε κρίσιμες υποδομές, έχουν δημιουργήσει επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Κυριαζής Πιτιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της European Association of Earthquake Engineering, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου. Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο σε τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Πιτιλάκης και χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Υπολογίζεται ότι το σύστημα θα μπορεί να προειδοποιήσει για έναν επερχόμενο σεισμό περίπου 10 δευτερόλεπτα νωρίτερα και η λειτουργία του στηρίζεται στα κύματα που μεταδίδονται από κάθε σεισμό.

Οι επιστήμονες εγκατέστησαν ειδικά όργανα σε κτίρια τα οποία μπορούν διαβάζοντας αυτά τα κύματα να εκτιμήσουν το μέγεθος, την απόσταση και τον χρόνο άφιξης μιας δόνησης.

Το σύστημα είναι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να προειδοποιεί μόνο για σεισμούς που υπολογίζει ότι θα προκαλέσουν ζημιές, στο συγκεκριμένο κτίριο.

Με την τοποθέτηση των ειδικών οργάνων σε καίρια σημεία, σε περίπτωση που χτυπήσει ο συναγερμός θα μπορεί αυτομάτως να διακοπεί η παροχή αερίου στο δίκτυο, να σταματήσουν οι συρμοί του μετρό, οι μηχανές στη βαριά βιομηχανία ή μια λεπτή χειρουργική επέμβαση σε ένα νοσοκομείο!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος