Κ. Πιερίδης στο Πρώτο: Πολύ δύσκολο να ανατραπεί η διαφορά Ανδρουλάκη – Παπανδρέου – Αναμένεται μικρότερη προσέλευση κόσμου (audio)

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει ανατροπή στη δεύτερη Κυριακή, όταν έχουμε δει μεγάλες διαφορές στον πρώτο γύρο», εκτίμησε για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Κωστής Πιερίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια. Υπενθύμισε, πάντως, ότι στις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, στην πρώτη Κυριακή η διαφορά Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη ήταν μεγαλύτερη από τη διαφορά Ανδρουλάκη-Παπανδρέου.

Επεσήμανε πως συνήθως, τη δεύτερη Κυριακή, καταγράφονται μεγαλύτερες απώλειες ως προς τη συμμετοχή, προβλέποντας πως θα μειωθεί ο αριθμός των 270.000 ψηφοφόρων που ψήφισαν. Όπως εξήγησε, με το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλα επίπεδα όχι μόνο εσωκομματικά, το σύνηθες είναι η περίφημη «ψήφος καρδιάς» στην πρώτη Κυριακή, όπου ο κάθε ψηφοφόρος επιλέγει αυτό που τον εκπροσωπεί και θέλει και μετά, ενώ τη δεύτερη Κυριακή είναι η λεγόμενη «πραγματιστική ψήφος», που σχετίζεται περισσότερο με τον ποιόν δεν θέλουμε να βγει, παρά με τον ποιόν θέλουμε.

Ερωτηθείς, εάν με ενδεχόμενη εκλογή του κ. Ανδρουλάκη μπορεί να απειληθεί ο δικομματισμός, ο κ. Πιερίδης είπε ότι θα είναι δύσκολο – ακόμα και για ένα κόμμα με την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ – να σπάσει αυτή τη στιγμή το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνει απόλυτα τη διαίρεση δεξιάς-αντιδεξιάς, καθώς στην Ελλάδα έχουμε παραδοσιακά στοιχεία έντονου δικομματισμού.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενδεχομένως να προσπαθεί να επενδύσει στο αφήγημα ότι είναι ο “άγνωστος Χ”, καθώς τα τελευταία χρόνια όλη η αποστροφή μέρους του κοινού από το πολιτικό προσωπικό, πολλές φορές βοηθάει. «Είναι έξυπνο το επιτελείο του, επενδύει σε αυτό, δηλαδή στο ότι όσα λιγότερα ξέρουμε για κάποιον, τόσο το καλύτερο. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να υπογραμμίσει ότι έχει μια πολύ μεγάλη κομματική παρουσία και συνεισφορά ως ευρωβουλευτής. Πάντως η αίσθησή μου είναι ότι προσπαθεί να μιλήσει περισσότερο για τη φθορά των αντιπάλων του και να αφήσει τον εαυτό του στο ότι “δεν έχω δοκιμαστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, πως αντίστοιχο αφήγημα υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι αυτό σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις σε άλλα μέτωπα, όπως αυτά της πανδημίας και της ακρίβειας, εκτιμώντας πώς «εάν τα πράγματα με την πανδημία πάνε καλά, ενδεχομένως, η άνοιξη να είναι ιδανική» για πρόωρες κάλπες.

Γιατί απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτυχία των δημοσκοπήσεων για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό.

«Εν προκειμένω είναι και λίγο πιο δύσκολη η συζήτηση εδώ γιατί αφορά εσωκομματικές εκλογές σε ένα κόμμα . Υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία ανίχνευσης της πρόθεσης ψήφου σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν πάμε να στήσουμε μια τηλεφωνική έρευνα. Αποτυχίες όμως υπήρχαν και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες και όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε. «Σκεφτείτε τα γεγονότα της Άνοιξης της Πράγας και το Γιόζεφ Κουντέλκα να έχει μια μηχανή να προσπαθεί να φωτογραφίσει αυτή τη στιγμή της εξέγερσης. Και να βλέπει μετά στο θάλαμο όλες τις φωτογραφίες του θολές. Σήμερα, στο 2021, προσπαθούμε με αυτή τη μηχανή να φωτογραφίσουμε τη σημερινή κοινωνία. Έχει λίγο “παλιώσει” το εργαλείο μας. Υπάρχουν πλέον σοβαρά μεθοδολογικά προβλήματα, και ένας από τους βασικούς λόγους που έχουμε αστοχίες και αποτυχίες περισσότερο έχει να κάνει με την ίδια την επιστήμη και το πώς την εφαρμόζουμε», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερίδη, στις τηλεφωνικές έρευνες, υπάρχουν πάρα πολλές μοντελοποιήσεις για το πώς γίνεται ουσιαστικά η διαχείριση όλων των συμπολιτών μας που σε μια τέτοια δημοσκόπηση εμφανίζονται μέχρι το τέλος ως αναποφάσιστοι.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με την ψήφο ως επιλογή. Εδώ είχαμε εσωκομματικές εκλογές, έπρεπε να μας πει ο διατιθέμενος ψηφοφόρος, ποιον θα επιλέξει. Σε εθνικές εκλογές έχουμε κόμματα. Βρισκόμαστε σε μια φάση κρίσης της πολιτικής και έχουμε προβλήματα γενικότερα με την αντιπροσώπευση στις δυτικές Δημοκρατίες. Πρώτα μας ενδιαφέρει εάν θα έχουμε συμμετοχή ή όχι στις εκλογές, ακριβώς επειδή όλη η μοντελοποίηση της αναγωγής των αναποφάσιστων μπορεί να βασίζεται στο πόσοι άνθρωποι θα πάνε να ψηφίσουν. Πολλές φορές οι αναποφάσιστοι, αποφασίζουν να μην προσέλθουν τελικά στις κάλπες. Εάν εμείς τους έχουμε αναγάγει βάσει της προηγούμενής τους ψήφου, κάπου, έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με το σύνολο, το οποίο με τα χρόνια μεγαλώνει. Το βασικό είναι ότι αναγάγουμε με βάση την προηγούμενη ψήφο και με βάση μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά την ταύτιση με κάποιο κόμμα, την αυτό-τοποθέτηση στην κλίμακα Αριστερά-Δεξιά και άλλα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Παραδέχθηκε ότι οι έρευνες μπορούν να ποδηγετήσουν έναν κόσμο, καθώς αυτό εντοπίζεται βιβλιογραφικά από τότε που έχουμε μια πολύ μεγάλη άνθιση του κλάδου, από την δεκαετία του ’50 και του ΄60, όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους. «Πάρα πολλές φορές δημιουργείται ένα προϊόν από τις έρευνες που διαμορφώνει μια κατάσταση», επεσήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος