Κ. Μποτόπουλος στην ΕΡΤ για Σπαρτιάτες: Ο Β. Στίγκας δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός – Τα επόμενα βήματα

«Και μόνο το γεγονός ότι ένα κόμμα που έχει μπει στη Βουλή δεν έχει εμφανές καταστατικό με κάθαρες διατάξεις εσωκομματικής δημοκρατίας είναι πάρα πολύ ανησυχητικό από μόνο του» τόνισε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Απόστολο Μαγγηριάδη για τους Σπαρτιάτες και στη συνέχεια πρόσθεσε «από εκεί και πέρα φαίνεται ότι υπάρχει μια διαδικασία απώλειας, θα έλεγα της εσωτερικής εμπιστοσύνης των βουλευτών των Σπαρτιατών προς τον πρόεδρό τους. Και αυτό δείχνει δύο πράγματα πολύ σημαντικά. Πρώτον, ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήταν το κόμμα το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές. Πίσω από αυτό το κόμμα βρισκόταν κάποιο άλλο κόμμα ή για να το πω πιο νομικά, το κόμμα αυτό χρησίμευε ως προκάλυμμα κάποιου άλλου κόμματος ή κάποιου άλλου προσώπου. Και δεύτερον, ότι ο ίδιος ο κύριος Στίγκας δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός του συγκεκριμένου κόμματος και αυτά είναι συμπεράσματα και θεσμικά αλλά και νομικά».

Σε ερώτηση του Απόστολου Μαγηριάδη για το τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που διαπιστωθούν τα παραπάνω νομικά ο Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε ότι «έχουμε μια δίκη μπροστά μας. Όχι άμεσα, αλλά από τη στιγμή που έχουν ασκηθεί προσφυγές κατά της νομιμότητας συμμετοχής των Σπαρτιατών στις τελευταίες εκλογές, όχι σε σχέση με την απόφαση του Αρείου Πάγου που του επέτρεψε να λάβει μέρος, αλλά για την ίδια τη συμμετοχή, αν αυτή ήτανε νόμιμη. Αυτό έχει να το κρίνει μπροστά του το Εκλογοδικείο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και όλα αυτά που γίνονται μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού αλλά και της νομικής κοινότητας αυτές τις μέρες αποτελούν αποδεικτικό υλικό».

Στο αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν και τις έδρες τους οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το κόμμα των Σπαρτιατών ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι «αν κρίνει το Εκλογοδικείο ότι κακώς δηλαδή παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, συμμετείχε ένα κόμμα ως προκάλυμμα κάποιου άλλου κόμματος, τότε το Εκλογοδικείο έχει δύο οδούς: είτε να ακυρώσει πλήρως τις εκλογές και να ξαναγίνουν εκλογές είτε να χάσουν τις θέσεις τους οι 12 βουλευτές και να αναπληρωθούν αυτοί και πάλι με δύο τρόπους: είτε από τα υπόλοιπα κόμματα με τη σειρά που είχαν αποτέλεσμα ή να προκηρυχθούν εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό και θεσμικά και πολιτικά και πόσο κρίσιμο είναι αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες».

Σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών και το εάν οι 11 βουλευτές του κόμματος σχηματίζοντας μια νέα ΚΟ στη Βουλή μπορούν να την πάρουν ο κ. Μποτόπουλος εξήγησε ότι η κρατική χρηματοδότηση γίνεται σε κόμμα και όχι γίνεται σε βουλευτές. «Από τη στιγμή λοιπόν που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες στην παρούσα Βουλή, οι Σπαρτιάτες θα λαμβάνουν τη χρηματοδότηση αυτή. Τώρα αυτό που τίθεται ως ζήτημα είναι ποιος θα διαχειρίζεται και είδατε και στις δηλώσεις ευθέως ότι τίθεται αυτό το θέμα ποιος δεν διαχειρίζεται το χρήμα, την κρατική χρηματοδότηση. Και σε αυτό ο νόμος απαντά: αυτόν τον οποίο ορίζουν τα καταστατικά όργανα του κινήματος, δηλαδή μέχρι στιγμής ο κύριος Στίγκας. Εάν αλλάξει η σύνθεση και εδώ πρέπει να πούμε ότι για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα δεν αρκούν πέντε, αλλά χρειάζονται δέκα πλέον βουλευτές[…] Αυτή τη στιγμή αν του πάρουν όχι μόνο την αρχηγία, αλλά σχηματίσουν και μία κοινοβουλευτική ομάδα 10 βουλευτών και όχι μόνο 5, τότε ενδεχομένως, αλλά υπό την κρίση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της οικονομικής χρηματοδότησης από την ίδια τη Βουλή και με δικαστικούς, τότε ενδεχομένως αυτή η χρηματοδότηση θα πάει στον καινούργιο σχηματισμό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος