Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ: Η Ελλάδα είναι στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ε.Ε.

«Είναι μεγάλο προνόμιο να απευθύνομαι ενώπιόν σας σήμερα, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά και ως θερμός υποστηρικτής της Ευρώπης, υπερήφανο μέλος του πιο επιτυχημένου ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού και πολιτικής oικογένειας στην Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια.

Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ: Η Ελλάδα είναι στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ε.Ε.

Συνέχισε λέγοντας «μιλώ για το ΕΛΚ φυσικά και όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στη Βαλένθια σε καιρούς αβεβαιότητας και ασυνέχειας και νομίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών η σταθερότητα που προσφέρει το Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Η Νέα Δημοκρατία φυσικά αποτελεί πυλώνα πολιτικής σταθερότητας και παραγωγό οικονομικής ευημερίας για τη δική μου χώρα, για την Ελλάδα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε καταφέρει τα τελευταία έτη. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε ενδυναμώσει την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε επανεκλεγεί την Ούρσουλα ως επικεφαλής της Επιτροπής. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δική μας ατζέντα και φυσικά με την επιτυχία έρχεται και η ευθύνη. Τώρα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι τεκτονικών, γεωπολιτικών και οικονομικών επανευθυγραμμίσεων. Οι πολίτες αναμένουν από εμάς να δείξουμε ηγεσία σε καιρούς πολυ- κρίσεων».

«Πρώτον, όπως πολλοί συνάδελφοί μου ήδη έχουν καταδείξει, η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας, η απόλυτη νούμερο ένα προτεραιότητα για εμάς πρέπει να είναι η αποκατάσταση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άσχημη αλήθεια ότι στο παρελθόν είχαμε κάνει συμβιβασμούς. Περιστασιακά επιλέξαμε το λιγότερο και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω, καθώς οι ανταγωνιστές μας επιταχύνουν. Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια ένα εργοστάσιο νέων κανόνων και να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης».

«Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε τις κανονιστικές μας μάχες με σοφία και πρέπει να εφαρμόσουμε πραγματικές αλλαγές. Καλωσορίζω την πρωτοβουλία και τις πρωτοβουλίες της Ούρσουλα σχετικά με την νομοθεσία που απλοποιεί τους κανονισμούς ανά την Ευρώπη[…] Οι μεταρρυθμίσεις πραγματικά οδηγούν στην ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα της δικής μου χώρας, της Ελλάδας. Έχουμε ήδη καταφέρει ένα μεγάλο μετασχηματισμό. Ήμασταν το αποπαίδι της κρίσης πριν από δέκα έτη και τώρα είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη» επεσήμανε.

« Αλλά ας μην λησμονούμε, κυρίες και κύριοι, ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας θα είναι μάχες τοπικές. Οι Βρυξέλλες δεν θα δώσουν τη μάχη για εμάς.
Εμείς πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις τοπικά. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό τοπικά και να έχουμε μια ξεκάθαρη δυναμική για μια συμπεριληπτική ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανένα πίσω. Φυσικά καλωσορίζουμε την έκθεση Ντράγκι[…]» σημείωσε.

Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΕΛΚ: Η Ελλάδα είναι στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ε.Ε.

Πρόσθεσε «[…]Πρέπει να κινηθούμε γοργά και να αποδεχτούμε τις συστάσεις αυτής. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο ζητήματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, που φαίνονται στην έκθεση Ντράγκι Πρώτον, μια ένωση κεφαλαιαγοράς , μία ένωση επενδυτών. Έχουμε μιλήσει επί μακρόν για αυτή την προτεραιότητα και αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη, αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Και η δεύτερη προτεραιότητα που καταδείχθηκε τραγικά με αυτό που συνέβη σε Ισπανία Πορτογαλία τις τελευταίες 48 ώρες, είναι η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Τα δίκτυα είναι αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν ως τέτοια. Γι’ αυτό λοιπόν, αυτό αποτελεί μια προτεραιότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε «καθώς συμβαίνουν οι γεωπολιτικές αλλαγές, καθώς οι τεκτονικές πλάκες κινούνται, δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο στην ήπειρό μας. Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε την ευημερία τίθενται εν αμφιβόλω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να υποστηρίξουμε τις αξίες μας αλλά και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα. Πάντοτε ως Ελλάδα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ. Το έχουμε πράξει εδώ και έτη. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στο κομμάτι της άμυνας, ακόμη και κατά τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης χρέους. Τώρα δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Δεσμευόμαστε για 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη για να εφαρμόσουμε τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και φυσικά καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου[…]».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «η τρίτη μου πολύ βραχεία παρατήρηση είναι πως ενώ ενδυναμώνουμε την άμυνά μας, πρέπει ταυτόχρονα να αδράξουμε την ευκαιρία στον μεταβαλλόμενο μας κόσμο. Μια μεγάλη γεωπολιτική ευθυγράμμιση λαμβάνει χώρα, νέες δυνάμεις αναδύονται. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αλλάζουν και αυτό δημιουργεί μια φοβερή ευκαιρία έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να εμπλέκει με τον Παγκόσμιο Νότο, για νέες εμπορικές συμφωνίες, για να διαμορφώσει εταιρικές σχέσεις με παίκτες οι οποίοι εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν τους δικούς μας κανόνες και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.

Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι μεγάλος παίκτης, παίκτης κλειδί και καλωσορίζω την πρωτοβουλία της Ούρσουλα, που επισκέφθηκε μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να σηματοδοτήσει τη σπουδαιότητα αυτής της σημαντικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε. Και η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε έργα που συνδέονται με την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τον οικονομικό αυτό διάδρομο, έργα μετασχηματιστή που μπορούν να αλλάξουν τους παγκόσμιους δρόμους εμπορίου και να αδράξουμε μια γεωπολιτική ευκαιρία».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «δυο λόγια σχετικά με τις σχέσεις μας με τον φίλο μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής και πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν θα σπάσουν».

«Παρά τις αναταράξεις, είχαμε αναταράξεις τις τελευταίες δεκαετίες στις διμερείς μας σχέσεις, Θα έλεγα ότι αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει αυτή η σχέση επί ίσοις όροις είναι να γίνουμε εμείς ισχυρότεροι και πιο αυτόνομοι. Και ακριβώς αυτό προβλέπει η ατζέντα για τα επόμενα πέντε έτη. Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι σημαντικές, είναι αδιαμφισβήτητες. Και αυτές οι διατλαντικές σχέσεις πρέπει να εξελιχθούν, αλλά πρέπει να τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος κι από θέση αυτοπεποίθησης» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Αγαπητέ Manfred, αγαπητή Ursula, αγαπητή Roberta, αγαπητέ Alberto, αγαπητοί συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς, ευχαριστώ τους Ισπανούς συναδέλφους μας για τη διοργάνωση αυτού του καταπληκτικού Συνεδρίου. Και, Manfred, είναι πάντα πιο εύκολο να διοργανώσεις ένα επιτυχημένο Συνέδριο αν βγεις νικητής από τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως κάναμε πέρυσι.

Είναι μεγάλη μου τιμή που απευθύνομαι σήμερα σε αυτό το Συνέδριο, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως αφοσιωμένος Ευρωπαίος, ως περήφανο μέλος της πιο μεγάλης, επιτυχημένης και σταθερής πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως ανέφεραν πολλοί από τους προηγούμενους ομιλητές, συναντιόμαστε σήμερα εδώ, στη Βαλένθια, σε καιρούς αβεβαιότητας και αναστάτωσης. Και πιστεύω ότι σε αυτούς τους καιρούς η σταθερότητα που προσφέρει το ΕΛΚ αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, τη Νέα Δημοκρατία, τον πυλώνα της πολιτικής σταθερότητας και δημιουργό της οικονομικής ευημερίας για τη χώρα μου, την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε αρκετά περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε ενισχύσει την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι επανεκλέξαμε την Ursula ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ατζέντα μας.

Ασφαλώς, όμως, με αυτή την επιτυχία έρχεται και η ευθύνη. Βρισκόμαστε σήμερα στο σταυροδρόμι τεκτονικών γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων. Οι συμπολίτες μας περιμένουν από εμάς πραγματική ηγεσία σε αυτούς τους καιρούς πρωτοφανών πολυκρίσεων.

Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ συνοπτικά σε τρία θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας.

Πρώτον, όπως τόνισαν ήδη πολλοί από τους συναδέλφους μου, η ύψιστη προτεραιότητά μας, η απολύτως πρωταρχική προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια ότι στο παρελθόν κάναμε παραχωρήσεις, συμβιβαστήκαμε περιστασιακά με λιγότερα και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω, καθώς οι ανταγωνιστές μας προχωρούν μπροστά με ταχύτητα.

Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα. Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι ένα «εργοστάσιο» νέων ρυθμίσεων και να αρχίσει να είναι ένα «εργοστάσιο» ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαλέγουμε τις μάχες μας όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο με σύνεση και πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που οδηγούν πραγματικά στην αλλαγή.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες της Ursula σχετικά με τη νέα συνολική νομοθεσία, που απλοποιεί το ρυθμιστικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ευημερία. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση της χώρας μου, της Ελλάδας. Έχουμε υποστεί μια βαθιά μεταμόρφωση: ήμασταν το «σύμβολο» της κρίσης πριν από δέκα χρόνια και τώρα είμαστε μια χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη. Δημοσιονομικά υπεύθυνοι, μόλις πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για το οικονομικό έτος 2024.

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, κυρίες και κύριοι, ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων -πολύ σημαντικές για την Ελλάδα- η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, όταν επιδιώκονται με αποφασιστικότητα και όραμα, οδηγούν σε πραγματικά αποτελέσματα. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ευημερία.

Συζητάμε πολύ για τη συνδρομή της ΕΕ στην προώθηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, κυρίες και κύριοι, ότι οι μάχες για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, θα δοθούν στις πρωτεύουσές μας. Πρόκειται για τοπικές μάχες. Οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να τις δώσουν για εμάς. Πρέπει να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να πολεμήσουμε τους λαϊκιστές σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να προβάλουμε ένα διαφορετικό όραμα για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Χαιρετίζουμε, ασφαλώς, την έκθεση Draghi. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην αποδοχή των συστάσεών της. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας που επισημαίνονται στην έκθεση Draghi. Το πρώτο είναι μια πλήρως λειτουργική Ένωση Κεφαλαιαγορών, μια ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Έχουμε μιλήσει εκτενώς γι’ αυτή την προτεραιότητα. Είναι απόλυτη προτεραιότητα αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Και η δεύτερη προτεραιότητα, η οποία αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο με όσα συνέβησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία τις τελευταίες 48 ώρες, είναι η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα είναι ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτούνται ως τέτοια. Και αυτό, ξαναλέω, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά και για τη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και της σταθερότητας των ενεργειακών μας συστημάτων.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο έθιξαν πολλοί από τους συναδέλφους μου: τη στιγμή που οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες μετακινούνται, η ειρήνη στην ήπειρό μας, δυστυχώς, δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ευημερία. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα.

Η Ελλάδα ήταν πάντα σταθερός υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Κάνουμε το καθήκον μας εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα δαπανά σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης χρέους. Σήμερα δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα. Θα δεσμεύσουμε 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια για να υλοποιήσουμε τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Και, βέβαια, χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Εφαρμόσαμε τη ρήτρα διαφυγής προκειμένου να δαπανήσουμε περισσότερα και πιο συνετά για την άμυνα. Αλλά πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αμυντική αγορά για τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν συνάπτουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με παράγοντες εκτός ΕΕ.

Τέτοιου είδους συμπράξεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών. Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και όχι να τις διαιωνίσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες. Έχουμε αρκετές δυνατότητες όσον αφορά στις βιομηχανίες μας στην Ευρώπη για να καταφέρουμε να καλύψουμε τις περισσότερες ανάγκες μας μέσω ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η τρίτη μου παρατήρηση είναι ότι, καθώς ενισχύουμε την άμυνά μας, πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου.

Μια μεγάλη γεωπολιτική αναδιάταξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Νέες δυνάμεις αναδύονται, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μετατοπίζονται. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Νότο, με τη Mercosur, να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες, να σφυρηλατήσει συνεργασίες με παράγοντες που εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές μας, αλλά και τους κανόνες μας, που αναγνωρίζουν τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.

Η Ινδία είναι βασικός παίκτης σε αυτό και χαιρετίζω ιδιαίτερα την απόφαση της Ursula να επισκεφθεί, μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε.

Η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, αποτελεί την πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργα που σχετίζονται με τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC), ένα πραγματικά μετασχηματιστικό εγχείρημα που μπορεί να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές, μια τεράστια οικονομική, γεωπολιτική ευκαιρία.

Τέλος, μια σύντομη αναφορά στη σχέση μας με τον διατλαντικό μας εταίρο. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απλά πολύ μεγάλος και πολύ σημαντικός για να αποτύχει. Παρά τις αναταράξεις, και είχαμε αναταράξεις στις σχέσεις μας και τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας.

Και ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση σε ισότιμη βάση είναι να γίνουμε πιο ισχυροί και πιο αυτόνομοι. Αυτή ακριβώς πρέπει να είναι η ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική, είναι απαραίτητη, και αυτή η διατλαντική σχέση πρέπει να εξελιχθεί, αλλά πρέπει να την προσεγγίσουμε από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ισπανούς οικοδεσπότες μας για τη διοργάνωση αυτού του καταπληκτικού Συνεδρίου. Επαναλαμβάνοντας τη θεμελιώδη πεποίθηση ότι σε περιόδους κρίσεων οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας θα επιδιώκουν πολιτική σταθερότητα και οικονομική ευημερία. Και, σήμερα, η μόνη πολιτική οικογένεια που μπορεί να προσφέρει αυτά τα σημαντικά αγαθά είναι η δική μας ενωμένη πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος