Κ. Μάτσα στο Πρώτο για bullying και βία: Υπάρχει μια κοινωνική διάσταση σε αυτά τα φαινόμενα-Αυτή πρέπει να αναζητήσουμε (audio)

«Για να καταλάβουμε το φαινόμενο της εφηβικής βίας πρέπει να δούμε λίγο ευρύτερα το θέμα, να δούμε τη βία μέσα στην κοινωνία, γιατί αυτό χαρακτηρίζει την εποχή μας. Η βία σε όλες τις μορφές της διαποτίζει την κοινωνία: πόλεμοι, φτώχεια που είναι η χειρότερη μορφή βίας, ανταγωνισμός τρομακτικός, κοινωνικές ανισότητες» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, για τη βία και το σχολικό εκφοβισμό, η Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος, πρώην Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, η οποία εκδίδει και το περιοδικό «Τετράδια Ψυχιατρικής» και μάλιστα είναι και είναι μια από τις πρωτεργάτες γιατρούς για τη δημιουργία ανοικτών δομών ψυχικής υγείας και κοινωνικών ιατρείων, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη δημοσιογράφο «η κοινωνία γίνεται ευάλωτη. Η κοινωνία χωρίς συνοχή, χωρίς δεσμούς είναι μια κοινωνία πάρα πολύ ευάλωτη σε όλα. Δεν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις. Αυτή η ευαλωτότητα λοιπόν, αποτυπώνεται και στο ψυχισμό των παιδιών. Διότι, είναι εύκολο να λέμε γιατί είναι βίαια τα παιδιά. Όμως, ας σκεφτούμε πώς μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά. Μεγαλώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον που οι γονείς δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν μαζί τους. Τρέχουν από τη μια δουλειά στην άλλη για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο ή ψάχνουν για δουλειά μέσα στην απελπισία. Παραιτημένοι κάποιοι από αυτούς μέσα στην κρίση και τα παιδιά μεγαλώνουν μπροστά σε μια οθόνη: Είτε είναι το τάμπλετ που αρχίζει ακόμα και από τα 2 χρόνια να έχει ένα παιδί, είτε είναι η τηλεόραση με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην κοινωνικοποιούνται. Είναι καταπληκτικό αυτό που γίνεται να αναζητάμε τους ενόχους στα παιδιά, την αιτία των πράξεων βίας τις οποίες διαπράττουν και όχι στην κοινωνική πραγματικότητα που τα ωθεί στο να κάνουν τέτοιες πράξεις. Υπάρχει μια κοινωνική διάσταση και στο bullying, στον εκφοβισμό, αλλά και σε κάθε μορφή βίας. Αυτή πρέπει να αναζητήσουμε».

Όλη η συνέντευξη της κ. Μάτσα ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος