Κ. Λάβδας στο Πρώτο: Οι στοχεύσεις της έκτακτης επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη (audio)

«Τουλάχιστον δύο είναι οι στοχεύσεις της επίσπευσης του ταξιδιού του προέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη. Η μία είναι να δείξει την στήριξη κοντά στο μέτωπο, με άλλα λόγια να δείξει ότι οι ΗΠΑ είναι παρούσες στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες. Η άλλη διάσταση έχει μια πιο μακροπρόθεσμη χροιά και τον χαρακτήρα συμβολής στην υπό εξέλιξη συζήτηση για την σχέση μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ που θα πάρει και την μορφή μιας Συνόδου» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

«Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι από την περίοδο Ομπάμα, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει σταδιακά το ενδιαφέρον τους από το Ευρωατλαντικό γεωγραφικό πεδίο στο Ινδοειρηνικό και τον Ειρηνικό γενικότερα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φανεί και επίσημα ότι ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα πάλι για τον Ευρωατλαντικό χώρο και εκεί ανοίγονται πάρα πολλές συζητήσεις» προσέθεσε ο κ. Λάβδας.

Από την άλλη, συμπλήρωσε, «στην Ευρώπη χρειαζόμαστε πάρα πολύ δουλειά, γιατί η γαλλική προσέγγιση ότι έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πολύ ορθή για μια σειρά από λόγους, μεταξύ άλλων και για την ίδια την αμερικανική μετατόπιση ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό».

«Το θέμα είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να βρεθεί η δυνατότητα στην Ευρώπη να προχωρήσει σε μια πιο εξειδικευμένη άποψη για τα ζητήματα που την αφορούν είτε στην γειτονιά της είτε και σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε ο κ. Λάβδας.

Όσο αφορά στην Ρωσία, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αύριο έχει να πληρώσει 117 εκατομμύρια σε τόκους από δύο ομόλογα, τα οποία θα πλήρωνε σε δολάρια. «Οι δηλώσεις τώρα είναι ότι θα πληρώσει σε ρούβλια και δεν ξέρουμε αν θα πάει και σε χρεωκοπία, άρα έχει λόγους άμεσους οικονομικούς, πέρα από επιχειρησιακούς, να βρει μια λύση αν όχι αύριο, σε έναν μήνα ή σε 3 εβδομάδες. Το αν και πότε θα βρεθεί αυτή η λύση θα επηρεάσει την συζήτηση για τις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ γιατί το τεράστιο ερώτημα πίσω από όλα αυτά είναι αν θα πάμε σε έναν νέο οιονεί διπολισμό. Πλήρως διπολικό το σύστημα αποκλείεται να είναι, δεν ταυτίζεται το Πεκίνο με την Μόσχα, δεν ταυτίζεται το Παρίσι με την Ουάσινγκτον. Οι διπολικές τάσεις θα ενταθούν και αν πάμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με μια πολύ ισχυρή διπολική ένταση, τότε όλες οι συζητήσεις περί σχετικής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης πάνε στο ράφι. Όλα αυτά θα είναι στο πλαίσιο ενός μπλοκ με την διαφοροποίηση των κέντρων», εξήγησε καθηγητής.

Ο κ. Λάβδας τόνισε πως όσο διαρκεί ο πόλεμος τόσο ο διπολισμός θα ενισχύεται και τόσο η Ουκρανία θα κινδυνεύει να χάσει εδάφη, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και το όχι αδύνατο σενάριο μιας κρίσης μεγάλης που με την εμπλοκή άλλων δυνάμεων και με απρόβλεπτη εξέλιξη. «Ακόμα και αν δεν επιτεθεί η Ρωσία σε κράτος του ΝΑΤΟ που είναι απίθανο να το κάνει, μπορεί να επιτεθεί σε κονβόι κράτους του ΝΑΤΟ ή μπορεί να έρθει σε μια αντιπαράθεση με χώρα της Ε.Ε. μέσω παραβιάσεων ή ενός ατυχήματος. Όσο διατηρούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα» επισήμανε ο κ. Λάβδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος