Κ. Λαγουβάρδος: Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι – «Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα»

Ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στο Newsroom της ΕΡΤ για το καλοκαίρι που έρχεται και τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας, με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής να γίνονται όλο και πιο φανερά.

Όπως επεσήμανε, παρά τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται – ήδη από την Άνοιξη – σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση. «Στη χώρα μας είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Ακόμα και το καλοκαίρι του 2022 στην τελευταία ανακοίνωση που έγινε από την υπηρεσία Κοπέρνικος και κατέδειξε ότι ήταν το θερμότερο όλων των εποχών στην Ευρώπη, ευτυχώς στη χώρα μας τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ήταν η μοναδική γωνιά της Ευρώπης που είχε πιο ήπιες θερμοκρασίες», είπε.

Τόνισε πως στην χώρα μας το θερμό καλοκαίρι του 2022, μας «έσωσε» το μελτέμι και οι κακοκαιρίες του Αυγούστου, αλλά αυτό είναι τυχαίο. Για παράδειγμα, υπενθύμισε πως: «Το 2021 θυμόμαστε όλοι ότι είχαμε ζήσει εμείς αυτόν τον εφιάλτη με τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις τεράστιες δασικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι θα έχουμε ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη χώρα μας».

Όσο για το αν η χώρα μας θα φτάσει τους 50 βαθμούς κατά τους θερινούς μήνες, ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί: «Το 2021 είδαμε θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, στις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Πιθανόν να το δούμε. Δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάτι τέτοιο άμεσα και ούτε χρειάζεται να δημιουργηθεί πανικός. Ό,τι βλέπουμε για το φετινό καλοκαίρι ελπίζουμε να είναι σχετικά ήπιο, να μην είναι σαν το 2021 τουλάχιστον, αλλά η εικόνα του καλοκαιριού του 2021 είναι η εικόνα του μέλλοντος».

Ωστόσο, όπως είπε: «Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη των επιστημόνων – και την ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά – είναι ότι οι καύσωνες. Οι καύσωνες είναι ένας ύπουλος κίνδυνος, που σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει την ένταση και την φασαρία που κάνει μια καταιγίδα ή μια θύελλα. Όμως είναι κάτι το οποίο ένα έντονο καιρικό γεγονός, ένα ακραίο καιρικό γεγονός το οποίο μπορεί να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να φέρει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή.

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δει μια αύξηση θερμοκρασίας, πάνω από έναν βαθμό όσον αφορά τις μέγιστες και ενάμιση σε ορισμένες περιοχές, από το 1991 – 2020. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι – παρόλο που το ύψος βροχής, συνολικά στο έτος δεν αλλάζει πολύ – αυτό που αλλάζει είναι ότι λιγοστεύουν οι μέρες με βροχή, αλλά μεγαλώνουν οι διάρκειες ενδιάμεσα που έχουμε ξηρασία και όταν βρέχει βρέχει πιο ισχυρά και αυτό είναι προβληματικό και για τους ανθρώπους και την πολιτική προστασία προφανώς, αλλά και για την ίδια τη γη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος