Κ. Φουντεδάκη στο Πρώτο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Ο νόμος έρχεται να ρυθμίσει μια πραγματική κατάσταση ώστε τα παιδιά να έχουν δύο νομικούς γονείς (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» βρέθηκε καλεσμένη η Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μία από τις δύο καθηγήτριες που συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθετικής πρότασης για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θανάση Γεωργακόπουλο, με αφορμή τη σημερινή κατάθεση του νομοσχέδιου στη Βουλή που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο μάλιστα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Αρχικά, σχετικά με το πως θα μπορούσε το σύμφωνο συμβίωσης, με κάποιες βέβαια αλλαγές όσον αφορά την τεκνοθεσία, να καλύψει τα ζητούμενα από το γάμο των ομόφυλων, η κ. Φουντεδάκη ανέφερε στο δημοσιογράφος τα εξής «να σας πω δύο πράγματα: Το ένα είναι τι ακριβώς εννοούν όταν λένε ότι θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες; Εννοούν να καλύψει τα θέματα των παιδιών; Εννοούν να καλύψει το θέμα της σχέσης των μελών του ζευγαριού μεταξύ τους; Δηλαδή τι ακριβώς είναι αυτό που θα καλυπτόταν με το σύμφωνο συμβίωσης; Για να πάμε τώρα και στο επόμενο, ειλικρινά, αυτό για το σύμφωνο συμβίωσης έχω κουραστεί να το ακούω και προκαλώ πλέον όποιον λέει αυτό ότι θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με το σύμφωνο συμβίωσης, να μου φέρει μια ρύθμιση να δω τι εννοεί. Αλλιώς, είναι τόσο αόριστο το τι εννοεί, που δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε. Ποιες είναι λοιπόν, αυτές οι διατάξεις; Τι θα ήταν ακριβώς; Διότι, αν κάτσει κάποιος και κάνει τη δουλειά που κάναμε εμείς και δει συγκεκριμένα πως θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι διατάξεις, διαπιστώνει το αδιέξοδο και την αδυναμία του να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο θεσμό που θα δημιουργούσε και περιπλοκότητα και ζητήματα διάκρισης πάλι μεταξύ ομοφύλων και ετερόφυλων ζευγαριών. Επομένως, κάποιος από όλους αυτούς να φέρει διατάξεις και τότε μπορώ να τοποθετηθώ ξανά. Μέχρι να δω λοιπόν, μια συγκεκριμένη πρόταση, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Είναι λόγια του αέρα. Είναι λίγο σκληρό αυτό που λέω, αλλά πλέον είναι λόγια του αέρα».

Εν συνεχεία, ερωτηθείσα αν μέσω της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων πλήττεται αντικειμενικά ο κεντρικός θεσμός της κλασικής πυρηνικής οικογένειας, μέσω της οποίας αναπαράγονται οι κοινωνίες, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος, η ίδια απαντά «να πω λοιπόν ότι κατ’ αρχάς έχει χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα ως πυρηνική οικογένεια. Η πυρηνική οικογένεια είναι αυτή που περιλαμβάνει μόνο γονείς και παιδιά, εννοείται δηλαδή ότι δεν περιλαμβάνει τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Επομένως, άλλο είναι η κλασσική και άλλο είναι η πυρηνική οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, πυρηνική οικογένεια είναι ένας συγκεκριμένος κοινωνιολογικό όρος που έχει μια συγκεκριμένη βαρύτητα. Αν πάμε λοιπόν στην κλασική οικογένεια, στην ουσία αυτό που λέμε είναι ότι είναι το σύνηθες πρότυπο της οικογένειας. Πράγματι, είναι δύο γονείς διαφορετικού φύλου και το παιδί ή τα παιδιά. Αυτό όμως, είναι απλώς ένα σύνηθες πρότυπο. Δεν είναι κανένα δεσμευτικό πρότυπο και δεν παθαίνει επίσης και τίποτα εάν υπάρχουν και κάποια εναλλακτικά οικογενειακά σχήματα. Όπως ξέρετε, η κλασική παραδοσιακή οικογένεια δεν έπαθε τίποτα όταν το 1983 εξομοιώθηκαν τα εκτός γάμου παιδιά με τα εντός γάμου, τα νόθα που τα λέγανε τότε, εξομοιώθηκαν με τα εντός γάμου. Τίποτα δεν έπαθε η παραδοσιακή οικογένεια, ούτε αυξήθηκαν τα εξώγαμα, ούτε διαλύθηκε ο κοινωνικός ιστός. Επομένως, το πλειοψηφικό πρότυπο της οικογένειας θα παραμείνει και δεν θα επηρεαστεί».

Τέλος, αναφορικά με το αν τα παιδιά που θα μεγαλώσουν με ομόφυλους γονείς υπάρχει περίπτωση να αναπτύξουν λανθασμένα πρότυπα και άρα, θα οδηγηθούν και αυτά στην ενός ή του άλλου είδους ομοφυλοφιλία η κ. Φουντεδάκη σημειώνει «ακόμη και αν ίσχυε αυτό-που θα εξηγήσω γιατί δεν ισχύει-δεν θα ήταν κάτι το οποίο προκαλεί ο γάμος. Στην πραγματικότητα, οι οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά ήδη υπάρχουν και μεγαλώνουν με ομοφυλόφιλους γονείς, με δύο γονείς του ίδιου φύλου. Δεν θα τους τα δημιουργήσει ο νόμος. Άρα, ο νόμος δεν έρχεται να δημιουργήσει μια κατάσταση και να πει ότι από εδώ και πέρα τα παιδιά θα μεγαλώνουν με δύο γονείς του ίδιου φύλου. Αντίθετα, έρχεται να ρυθμίσει μια πραγματική κατάσταση ότι υπάρχουν λίγα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου, χωρίς ούτε καν τα ίδια να το έχουν επιλέξει και προσπαθεί να ρυθμίσει την κατάσταση ώστε αυτά τα παιδιά αντί να έχουν μόνο ένα νομικό γονέα, να έχουν δύο γονείς. Αυτό κάνει ο νόμος, δεν προκαλεί. Όσο για τις έρευνες και τις στατιστικές εγώ φυσικά δεν έχω αρμοδιότητα να κρίνω τις έρευνες, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες μας έχουν εισφέρει πάρα πολλές παραπομπές από τη βιβλιογραφία που δεν οδηγούν σε τέτοια συμπεράσματα. Στη Βουλή, στην ακρόαση των φορέων, η οποία είναι δημόσια, έχουν κληθεί σχετικοί φορείς, όπως οι επιστημονικές εταιρείες της υγείας, οι οποίοι θα τοποθετηθούν και πιο επιστημονικά. Πάντως, δεν προκύπτει από την πλειονότητα των ερευνών κάτι τέτοιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος