Κ.Φίλης στο Πρώτο : Να εστιάσουμε στην Κύπρο (audio)

Σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία της ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε λόγο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8, https://webradio.ert.gr/proto/στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και τον Θάνο Σιαφάκα, την χαρακτήρισε «πολλαπλής σημασίας». Κυρίως, γιατί ουσιαστικά αυξάνει το κόστος για την Τουρκία σε περίπτωση που σκεφτεί να επιτεθεί ή να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια αναθεωρητικού χαρακτήρα απέναντι στην Ελλάδα και την ελληνική κυριαρχία.

Εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε, εκτίμησε ο κ Φίλης, είναι στην Κύπρο, ενώ εκτίμησε πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την παραμικρή αφορμή για να κάνει αισθητή την παρουσία της σε περιοχές του Αιγαίου και κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου στο τρίγωνο Κρήτης-Ρόδου-Καστελόριζου.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με το Άρθρο 2, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα έπρεπε να το επιδιώξουμε, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα εκχωρεί συνολικά ζητήματα άμυνας και αποτροπής σε μία τρίτη χώρα και επομένως δεν έχει νόημα ύπαρξης το ελληνικό κράτος και το ελληνικό έθνος έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο μας δίνεται η δυνατότητα να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να επεκτείνουμε αυτή την κυριαρχία, δηλαδή τα χωρικά μας ύδατα τμηματικά αφήνοντας ως τελευταία την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, σχετικά με το Άρθρο 18, για ελληνική συνδρομή στη Γαλλία στην περιοχή του Σαχέλ, ο κ Φίλης αναρωτήθηκε γιατί οι Γάλλοι να υπερασπιστούν την Ελλάδα και την κυριαρχία της, αν η Συμφωνία δεν έχει και γι αυτούς  μια προστιθέμενη αξία;

Οι διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε, είναι δούναι και λαβείν και πως αν η Ελλάδα θέλει να έχει θέση στο ευρωπαϊκό τραπέζι, πρέπει να κατευθυνθεί και προς αυτή την προσέγγιση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος