Κ. Φίλης στο Πρώτο για τα ελληνοτουρκικά: Πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει την ψυχραιμία της- Τα σενάρια για το καλοκαίρι (audio)

«Η πιθανότητα για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, που να παραπέμπει στα Ίμια το 1996, είναι μικρή αλλά υπαρκτή. Κατά την άποψή μου είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά από πολλά χρόνια που αισθάνομαι ότι δεν έχουμε ξεκινήσει καλά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολέγιο, Κώστας Φίλης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα σενάρια, όπως η κατάληψη μιας βραχονησίδας, ένας ναυτικός ή αεροπορικός αποκλεισμός ενός νησιού έστω για λίγες ώρες, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Φίλης εξέφρασε την γνώμη ότι δεν είμαστε στο σημείο που μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει την κατάληψη ενός ελληνικού νησιού, όπως ανέφερε σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ροζάκης.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στους αντικειμενικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πορεία της τουρκικής οικονομίας η οποία δεν αντέχει μία σύρραξη με την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σύρραξη με την Ελλάδα, δεν διασφαλίζει στον Ερντογάν ότι θα είναι επιτυχής και ότι θα είναι σε ένα σημείο, περιορισμένη και ελεγχόμενη. Όπως επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, με τους προβολείς στραμμένους στην Ουκρανία, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να πείσει τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για την αναγκαιότητα πρόκλησης ενός ρήγματος στην νοτιοανατολική του πτέρυγα, «ενώ το ΝΑΤΟ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την συνοχή του απέναντι στην Ρωσία και μάλιστα ενώ η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε αυτή την συνοχή με την άρνησή της, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να δεχτεί την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στην προσπάθειά της να επιβάλει τους όρους της».

Ωστόσο ο κ. Φίλης παρέθεσε και δύο υποκειμενικούς λόγους, οι οποίοι καθιστούν την προηγούμενη πρόβλεψη σχετικώς επισφαλή, υποστήριξε. «Ο ένας λόγος είναι ακριβώς η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, γιατί ο Ερντογάν αισθάνεται για πρώτη φορά ότι κλονίζεται ο ίδιος ως ηγέτης, γιατί χάνει στις δημοσκοπήσεις από όλους αυτή την στιγμή. Ο δεύτερος υποκειμενικός λόγος είναι κατά πόσο ο Ερντογάν είναι σε μια κατάσταση, όπου έχοντας έναν στενό κύκλο συνεργατών οι οποίοι τον ακούν, αλλά δεν τους ακούει, έχει αποφασίσει να κάνει ένα άλμα στο κενό. Η ματαιοδοξία του ανθρώπου είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να περιορίσει» ανέφερε.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύο πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Φίλη. «Το ένα είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας που είναι τεράστια αρετή όταν ο κόσμος γύρω σου καίγεται ή όταν οι άλλοι προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να μπορείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και δεν αφορά μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις. Ως προς την Τουρκία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, όπου υπάρχει ένας πρόεδρος που έστω και αν έχει προσχωρήσει στην άποψη των Κεμαλιστών, γιατί δεν ήταν δική του άποψη, ότι ελληνικά νησιά είναι δήθεν τουρκικά και οι Έλληνες τα έχουν καταλάβει, καταλαβαίνουμε ότι όταν ένας Τούρκος του πολεμικού ναυτικού ή αεροπόρος τα ακούει αυτά, είναι πιο εύκολο να κάνει το λάθος. Και από το λάθος κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσουμε. Γιατί από το λάθος μέχρι να φτάσουμε σε μια κακή κατάσταση αν υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας θα μπορούσαν να αποσοβηθούν. Τώρα δεν υπάρχουν ούτε δίαυλοι επικοινωνίας, παρά μόνο ελάχιστοι» επισήμανε ο κ. Φίλης.

Το δεύτερο που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά, συμπλήρωσε, είναι να διαμηνύσει προς την Τουρκία και προς τους συμμάχους της, ότι οτιδήποτε γίνει από την τουρκική πλευρά θα έχει και την ανάλογη απάντηση. «Και αυτή θα πρέπει να την προσδιορίσουμε υπεραναλυτικά, για να ξέρουν όλοι τι πρόκειται να συμβεί. Γιατί η Τουρκία ενδεχομένως να επιχειρήσει να κάνει μια ενέργεια που θα προκαλέσει την Ελλάδα, η Ελλάδα να αντεπιτεθεί και μετά να μας χρεώσει ότι εμείς φταίμε για αυτό το οποίο συνέβη. Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση προτού σκεφτούν είτε οι Τούρκοι είτε και οι εταίροι μας πώς θα σταθούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη κρίση» τόνισε ο κ. Φίλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος